Ο Γιάννης Τραγάκης επαίρεται, και δικαίως, ότι εκλέγεται ανελλιπώς βουλευτής από το 1974. Προφανώς, κάτι του βρίσκουν οι ψηφοφόροι της Β’ Πειραιά, το οποίο, για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω αντιληφθεί. Μολονότι, δηλαδή, είναι 43 χρόνια βουλευτής, δεν μου έρχεται κατά νου κάτι που να σχετίζεται με το κοινοβουλευτικό του έργο ή τις παρεμβάσεις του. Ο εν λόγω έγινε θέμα στα ΜΜΕ διότι σε συνέντευξη που έδωσε το Σάββατο στα «Παραπολιτικά» ανακοίνωσε την απόφασή του να αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική και ταυτόχρονα εξήγγειλε την υποψηφιότητα του γιου του. Εν τη αφελεία του, ο Τραγάκης είπε την αλήθεια.

Οπως ένας πατέρας κληροδοτεί, για παράδειγμα, στο παιδί του το μαγαζί, έτσι και αυτός παραδίδει ουσιαστικά στον γιο του την βουλευτική (του) καρέκλα. Η «ομολογία» Τραγάκη προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι ο υιός του, Παναγιώτης, δεν θα είναι υποψήφιος με τη ΝΔ στις προσεχείς εκλογές.

Ευλόγως, προκύπτει το ερώτημα για ποιον λόγο «κόβεται» ο Παναγιώτης Τραγάκης; Επειδή το ανακοίνωσε ο πατέρας του ή γιατί, με τον κυνισμό που το έπραξε, επιβεβαίωσε την πρακτική που διαχρονικά ακολουθείται; Για να μην κρυβόμαστε, ό,τι πιο συνηθισμένο στη συντηρητική παράταξη είναι ακριβώς αυτό που έκανε ο μπαμπάς Τραγάκης. Ουκ ολίγες φορές, ένας εν ενεργεία βουλευτής αποχωρεί με αντάλλαγμα την υποψηφιότητα του παιδιού του.
Για να έχει, συνεπώς, αντίκτυπο προς πάσα κατεύθυνση, όπως αντιλαμβάνονται όλοι πως είναι η στόχευση, η αντίδραση του προέδρου της ΝΔ και να μην αποτελεί πυροτέχνημα επειδή ο Τραγάκης είναι «εύκολος στόχος», θα πρέπει να μπουν γενικότεροι κανόνες αναφορικά με τις υποψηφιότητες.

Βεβαίως, επουδενί ισχύει ότι οι «γόνοι» είναι εκ των πραγμάτων κακές περιπτώσεις. Για παράδειγμα, ο Παναγιώτης Τραγάκης θα μπορούσε να είναι μια εξαιρετική υποψηφιότητα ή το αντίθετο. Φαντάζομαι, το ίδιο ισχύει για τουλάχιστον 10 πρώην βουλευτές της ΝΔ, τα παιδιά των οποίων ακούγεται ότι θα είναι υποψήφια. Αυτό είναι το νόημα της αξιολόγησης. Ούτε νεποτισμός αλλά ούτε και ισοπεδωτικές αντιλήψεις.
Επιμένω ότι βρισκόμαστε σε μια φάση που οι πολίτες θέλουν να επιβραβεύσουν κινήσεις σαν αυτή που έκανε χθες ο κ. Μητσοτάκης. Αρκεί να έχουν συνέπεια και να αφορούν τους πάντες!