Ουκ ολίγες φορές στον δημόσιο διάλογο δεν είναι εύκολο να αποδειχθεί ποιος έχει δίκιο. Η κάθε πλευρά λέει τα δικά της, χρησιμοποιεί τις επικοινωνιακές δυνάμεις που διαθέτει για να προωθήσει τις θέσεις της και ο χρόνος κυλά.

Σπάνιες είναι οι φορές που δίδεται η δυνατότητα να κριθεί σχετικά άμεσα μια πολιτική επιλογή, ή έστω μια διακηρυκτική θέση.

Γυρνώντας λίγες ημέρες πίσω το ρολόι, θα διαπιστώσουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει κάνει ένα μπαράζ συναντήσεων και δηλώσεων προκειμένου να καταδείξει ότι τάσσεται υπέρ της επιχειρηματικότητας, με αποκορύφωμα τη ρητορική του κατά την επίσκεψη του κ. Μακρόν. Πήγε σε πολυεθνικές, φωτογραφήθηκε με επιχειρηματίες, συνομίλησε με επενδυτικούς παράγοντες, είδε φορείς που σχετίζονται με το επιχειρείν.

Τι και αν τα προηγούμενα χρόνια είχε πολεμήσει την οποιαδήποτε επένδυση και δαιμονοποιήσει τους επιχειρηματίες, κατάφερε με την τακτική των τελευταίων ημερών να κάνει πολλούς να λένε ότι ωρίμασε, πως άλλαξε μυαλά και πως κατάλαβε ότι χωρίς τις ιδιωτικές επενδύσεις η οικονομία δεν μπορεί να πάρει μπροστά.

Πριν αλέκτορα φωνήσαι, ήρθε η απόφαση της Eldorado Gold να επιβεβαιώσει ότι μπορεί να κοροϊδεύεις πολλούς για λίγο καιρό, λίγους για πολύ καιρό, αλλά όχι όλους για πάντα. Η πραγματικότητα είναι ότι στην Κουμουνδούρου και στο Μαξίμου ακούν τη λέξη «επένδυση» και βγάζουν φλύκταινες. Θυμούνται τους επιχειρηματίες μόνο όταν θέλουν να κάνουν κάποια δουλίτσα ή κάποιο νταραβέρι μαζί τους. Η πιάτσα, άλλωστε, είναι μικρή και τα πάντα μαθαίνονται.

Από αυτή την άποψη, ο σύμβουλος Στρατηγικού Σχεδιασμού του πρωθυπουργού Νίκος Καρανίκας ήταν απολύτως ειλικρινής όταν έστειλε στα τσακίδια την Eldorado Gold. Ακριβώς αυτή είναι η κυρίαρχη αντίληψη και γι' αυτόν το λόγο δεν υπήρξε κανένας στον ΣΥΡΙΖΑ που να αποδοκίμασε τον κ. Καρανίκα. Λειτούργησε ως η φωνή του «μέσου συριζαίου», που τόλμησε να γράψει στο Facebook όσα σκέφτονται και συζητούν στο κόμμα. Είμαι βέβαιος ότι χθες θα κατακλύστηκε το τηλέφωνο του Καρανίκα από συντρόφους που ήθελαν να τον συγχαρούν και να του πουν «να αγιάσει το χέρι σου που το έγραψες».

Η περίπτωση λοιπόν των Σκουριών είναι πάρα πολύ διδακτική. Και πολύ χρήσιμη για τους πολίτες. Ιδίως για όσους έχουν ψευδαισθήσεις ότι μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξουν.