«Μόρφωση, δουλειά, ανεξαρτησία - εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία», ήταν ένα από τα διαχρονικά συνθήματα στις πορείες για τον εορτασμό της εξέγερσης των φοιτητών κατά της χούντας. Για δεκαετίες, οι εορτασμοί είχαν νόημα, μαζική συμμετοχή και προκαλούσαν ρίγη συγκίνησης, όχι μόνο στους πρωταγωνιστές, αλλά και σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας.

Η φετινή, 44ή επέτειος είναι η πιο εκφυλισμένη από όλες τις προηγούμενες. Δεν είναι μόνο το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Αμερική και όσα υμνητικά εκστόμισε υπέρ του κ. Τραμπ και της χώρας του. Αλλωστε, ο κ. Τσίπρας με τη ρητορική του και -πολύ περισσότερο- με τις πρακτικές του έχει βάλει ταφόπλακα σε πολλούς μύθους της μεταπολίτευσης. Ενας από τους πιο χαρακτηριστικούς είναι και αυτός του αντιαμερικανισμού, και μάλιστα με τη βούλα ενός «αριστερού» πολιτικού.

Η υπόθεση του εορτασμού του Πολυτεχνείου δυστυχώς έχει εκφυλιστεί τα τελευταία χρόνια, και ιδίως αυτά των μνημονίων. Λες και γίνονταν καλλιστεία, όποιος πολιτικός περνούσε από το ιστορικό κτίριο του ΕΜΠ είτε αποθεωνόταν είτε γιουχαϊζόταν από τις ομάδες που ήταν μαζεμένες εκεί. Βασικός δείκτης αποδοχής ήταν η στάση απέναντι στο μνημόνιο. Ακόμα και αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα ή και εμβληματικά μέλη της συντονιστικής επιτροπής της κατάληψης του Πολυτεχνείου δεν τολμούσαν να περάσουν από την Πατησίων, υπό το φόβο της αποδοκιμασίας. Κάθε πέρυσι και καλύτερα, λοιπόν, με τη συμμετοχή να μικραίνει ολοένα και περισσότερο.

Φέτος, όμως, η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί τελείως. Οι συζητήσεις γίνονται αποκλειστικά για τη στάση που θα κρατήσουν οι μπαχαλάκηδες και όχι για τα (όποια) «μηνύματα του Νοέμβρη». Ηδη μας έχουν προϊδεάσει με την κατάληψη που έχουν κάνει στο ιστορικό κτίριο. Το θράσος τους, δε, είναι τέτοιο, που μιμούνται την έκκληση που έκαναν οι εξεγερμένοι φοιτητές όταν μέσα από τον ραδιοφωνικό σταθμό που είχαν φτιάξει ζητούσαν ιατροφαρμακευτικό υλικό και τρόφιμα. Τώρα, μέσα από τη γνωστή ιστοσελίδα τους επισημαίνουν ότι «χρειαζόμαστε φαγητό, τσιγάρα και πολεμοφόδια»! Επαίρονται, μάλιστα, πως με την κατάληψη που έκαναν απέκλεισαν τα κόμματα και τους πολιτικούς που καπηλεύονται την εξέγερση!

Οι ανιστόρητοι μπαχαλάκηδες αγνοούν ότι ένα από τα βασικά αιτήματα των εξεγερμένων ήταν η επιστροφή στην κοινοβουλευτική δημοκρατία και η νομιμοποίηση των κομμάτων. Ακριβώς, δηλαδή, στον αντίποδα των δικών τους αστείων ανακοινώσεων και «αιτημάτων». Υστερα από αυτά, το μόνο που απομένει για να ολοκληρωθεί το παζλ της γελοιότητας και του ευτελισμού είναι να καλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία...