Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή έβαλε τέλος σε όσους είχαν μια σειρά από ψευδαισθήσεις ή ήλπιζαν ότι ο πρωθυπουργός, έστω στην ύστατη ώρα, για να σώσει την τιμή της αριστεράς, μπορεί να διαχωρίσει τη θέση του από τον Καμμένο. 

Ζήσαμε σε απευθείας μετάδοση από το κανάλι της Βουλής την πιο αποκαλυπτική παρουσία του κ. Τσίπρα αναφορικά με τα όσα τον συνδέουν με τον συνεταίρο του. Επιβεβαιώθηκε ότι η σχέση τους είναι άρρηκτη, και κανένα άρωμα σκανδάλου, καμία υπόνοια για μίζες και κανένας μεσάζων δεν μπορούν να τους τη χαλάσουν.

Τι κι αν ρισκάρει το ήδη τρωθέν κύρος του, αλλά και το υπαρκτό ηθικό του κεφάλαιο, ο κ. Τσίπρας αδιαφορεί και παίρνει στην πλάτη του τις αμαρτίες αλλά και τις πρακτικές του υπουργού Άμυνας. Όπως επίσης αδιαφορεί για τις επισημάνσεις κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία και πως αυτά θα χρησιμοποιηθούν στην Υεμένη. Έβαλε τέλος δηλαδή και σε όσους είχαν αυταπάτες πως ο πρωθυπουργός διατηρεί κάποιες από τις αριστερές αρχές με τις οποίες γαλουχήθηκε και ότι ως εκ τούτου θα ακυρώσει τη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία. Αχ, πού ήσουν νιότη που έδειχνες πως θα γινόμουν άλλος, όπως θα έλεγε ο Βάρναλης.

Από τούδε και στο εξής, λοιπόν, δεν έχει νόημα να μιλάει κανείς για τον υπουργό Άμυνας και τους ΑΝΕΛ. Υπάρχει αποκλειστικά ο Αλέξης Τσίπρας. Η επιχειρηματολογία, το πάθος και η ζέση με την οποία υπερασπίστηκε τον Καμμένο επιβεβαίωσαν ότι δεν είναι απλώς μια ευκαιριακή συμμαχία με στόχο την παραμονή στην εξουσία. Κάτι που δεν φαίνεται να ενοχλεί τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποτυπώθηκε και από το ζεστό χειροκρότημα που επιφύλαξαν στον Καμμένο.

Εδώ και καιρό, άλλωστε, ακούγοντάς τους δεν είναι εύκολο να διαχωρίσεις αν μιλάει βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ή των ΑΝΕΛ. Έχουν υιοθετήσει το ίδιο ύφος και με ελάχιστες εξαιρέσεις την ίδια αισθητική και ρητορική.

Όλα αυτά, βεβαίως, έχουν και μια λογική πολιτική κατάληξη, που δεν είναι άλλη από την ενοποίηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και την κοινή κάθοδό τους στις εκλογές. Τον Ιανουάριο του 2015 δεν συνεδρίασε καν η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αποφασίσει για την κυβερνητική συνεργασία. Φαντάζομαι πως με εντολή Τσίπρα το ίδιο θα γίνει και με την εκλογική συνεργασία. Με το καλό…