Από την άνοιξη του 2016, που αναλάβαμε τη διοίκηση της ΕΕΤΑΑ, δώσαμε έμφαση στην αλλαγή της εικόνας της και τη μεγαλύτερη δραστηριοποίησή της. Είναι αλήθεια ότι όλοι γνωρίζουν την ΕΕΤΑΑ μόνο για τους παιδικούς σταθμούς. Τώρα όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Η ΕΕΤΑΑ έχει μπει πλέον σε νέα «μονοπάτια». Εχοντας διεκδικήσει και πάρει προγράμματα από τα υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Ανάπτυξης, όπως αυτό της απλοποίησης των διαδικασιών και της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας, η εταιρεία δείχνει τις δυνατότητες που έχει προκειμένου να μπορεί να πρωταγωνιστήσει στον τομέα της, ως βασικού τεχνικού συμβούλου της Αυτοδιοίκησης. Από την πρώτη στιγμή ξεκινήσαμε επαφές και συζητήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, υπουργεία, ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ, ΤΕΕ και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, που είναι και μέτοχοι της εταιρείας, προκειμένου να τη ζωντανέψουμε.

Παράλληλα, μαζί με τους εργαζομένους της ΕΕΤΑΑ -πρέπει να τονίσω ότι πρόκειται για αξιόλογο και καταρτισμένο προσωπικό-, ξεκινήσαμε τη μεγάλη προσπάθεια ώστε η εταιρεία να ανακάμψει και να πρωταγωνιστήσει στον χώρο της, που είναι η Αυτοδιοίκηση.

Οταν ξεκινήσαμε να δουλεύουμε στην ΕΕΤΑΑ, τη βρήκαμε με σχεδόν 2 εκατομμύρια ευρώ έλλειμμα. Σήμερα η εταιρεία έχει πλεόνασμα της τάξεως των 7.000 ευρώ. Το 2019 το πλεόνασμα αυτό θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Το δεδομένο αυτό δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής μιας υγιούς επιχείρησης σε μεγάλα ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα, όπου η ΕΕΤΑΑ μπορεί να είναι leader. Πήραμε το μεγάλο έργο, ύψους 2,7 εκατ. ευρώ, για την απλούστευση των διαδικασιών και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας σε συνεργασία με τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, της ΕΝΠΕ και την ΚΕΔΕ. Υλοποιούμε το μεγάλο έργο των τεχνικών συμβούλων σε όλες τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων της χώρας, όπου ο κάθε δήμος που δεν έχει τεχνική υπηρεσία (ορεινοί - νησιωτικοί) μπορεί να απευθυνθεί σε αυτούς για τη συμμετοχή τους σε κοινοτικά προγράμματα και σύνταξη φακέλου. Καταφέραμε και πετύχαμε να διεκπεραιώσουμε φιλοξενία 127.000 παιδιών στους παιδικούς σταθμούς και συνεχίζουμε και σε άλλους τομείς, που έχουν να κάνουν με την κοινωνία και την ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕΤΑΑ σχεδίασε και υλοποιεί δράσεις που στοχεύουν στην υποστήριξη του Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και στην έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση για την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών πηγών και εργαλείων από την Τ.Α.

Δράσεις που έχουν προγραμματιστεί και υλοποιούνται είναι:

1. Δημιουργία Ειδικής Μονάδας στην ΕΕΤΑΑ για την υποστήριξη των μικρών δήμων στην ανάθεση τεχνικών μελετών. Η ΕΕΤΑΑ θα λειτουργήσει ως αναθέτουσα Αρχή.

2. Δημιουργία και λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας ενημέρωσης και υποστήριξης της Τ.Α. για χρηματοδοτήσεις - δημιουργία ηλεκτρονικού οδηγού χρηματοδοτήσεων.

3. Ενίσχυση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Αναπτυξιακών Πρωτοβουλιών Τοπικής Αυτοδιοίκησης - Εκπόνηση οδηγών - Καταγραφή, αξιολόγηση και παρουσίαση καλών πρακτικών και εμπειριών.

4. Καταγραφή, παρακολούθηση και αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας.

5. Υποστήριξη μικρών νησιωτικών και ορεινών ΟΤΑ σε θέματα αναπτυξιακού σχεδιασμού.

6. Ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης αστικών αποβλήτων για δήμους, ΦΟΣΔΑ και ΔΕΥΑ.

Τέλος, πρέπει να αναφερθώ στο πρόγραμμα «Αναδιοργάνωση και διοικητική μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού - Απλούστευση και προτυποποίηση διαδικασιών λειτουργίας ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού - Πιλοτική λειτουργία», ύψους 2,7 εκατ. ευρώ.

Στόχοι της πράξης είναι ο σχεδιασμός ενός νέου, σύγχρονου επιχειρησιακού μοντέλου οργάνωσης και λειτουργίας των ΟΤΑ μέσω της απλούστευσης των διαδικασιών λειτουργίας τους και της δημιουργίας προτύπων αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών, της εκπόνησης προδιαγραφών των αναγκαίων πληροφοριακών συστημάτων και, τέλος, με τον σχεδιασμό προγραμμάτων κατάρτισης για την αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.