Επί χρόνια ο απερχόμενος ένοικος του Μαξίμου Αλέξης Τσίπρας εμφανιζόταν από τους «δικούς» του ως το «ισχυρό χαρτί της Αριστεράς». Κάποιοι μιλούσαν για το «παιδί-θαύμα» και άλλοι για τον «ηγέτη της επόμενης Ελλάδας». Και όλοι μαζί εκτιμούσαν ότι «ο Αλέξης δεν μπορούσε να χάσει ποτέ από τον Μητσοτάκη». Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε πιστέψει στον μύθο, ζούσε μ’ αυτόν και σε συνδυασμό με την αλαζονεία που είχε αποκτήσει εμφανιζόταν ατρόμητος. Επί 4,5 χρόνια προσπαθούσε με μια παρέα μαθητευόμενων πολιτικών μάγων να οικοδομήσει ένα καθεστώς, τσαλαπατώντας το Σύνταγμα, τους νόμους, τις ανεξάρτητες Αρχές και ισοπεδώνοντας υπολήψεις και ανθρώπους.

Αυτό που βίωσαν οι Ελληνες πολίτες ήταν πρωτόγνωρο και ασυνήθιστο για τη μεταπολιτευτική Δημοκρατία. Φυσικά ο κ. Τσίπρας δεν πίστευε ότι κάποια στιγμή θα ερχόταν η ώρα που οι πράξεις του θα βρίσκονταν αντιμέτωπες με την κρίση του λαού. Μάλιστα το απέφυγε, επενδύοντας προφανώς στην ασθενή μνήμη των πολιτών. Διαψεύστηκε όμως από το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών, όπου το μήνυμα ήταν και καθαρό και ηχηρό.

Μέσα σε ένα βράδυ, την αλαζονεία και την έπαρση διαδέχθηκαν η κατήφεια και ο πανικός, με τον κ. Τσίπρα και τους «συντρόφους» του να βρίσκονται μπροστά σε στρατηγικό αδιέξοδο. Και επειδή πολλές φορές μία εικόνα ισοδυναμεί με περισσότερες από χίλιες λέξεις, αρκεί για να βγάλει κανείς ασφαλή συμπεράσματα η εικόνα του πρωθυπουργού αμέσως μετά την εκλογική συντριβή της 26ης Μαΐου. Εκείνο το βράδυ κατέρρευσαν όλα σαν χάρτινος πύργος, με τον ίδιο τον κ. Τσίπρα να προσγειώνεται ανώμαλα στη δύσκολη πραγματικότητα. Πλέον, δεν είναι ούτε το «ισχυρό χαρτί της Αριστεράς», «ούτε ο ηγέτης της επόμενης Ελλάδος», ούτε φυσικά ο «άχαστος».

Οι πολίτες με την ψήφο τους αφαίρεσαν το λούστρο από τον πρόεδρο Αλέξη. Και πλέον στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά έχει αρχίσει να συζητείται κάτι που φάνταζε ως μακρινό σενάριο και έχει να κάνει με τη διαδοχή του κ. Τσίπρα. Λογικό, αφού στην πολιτική, όπως και να το κάνουμε, καθοριστικό ρόλο για τη διάρκεια ενός ηγέτη παίζει η δυνατότητα να επικρατήσει του αντιπάλου του. Αυτή τη στιγμή, ο απερχόμενος πρωθυπουργός κλατάρει με την τρίτη μεγάλη ήττα σε διάστημα λίγων ημερών. Μάλιστα, αυτός που τον κερδίζει ακούει στο όνομα Κυριάκος Μητσοτάκης και είναι ο ίδιος (απλώς τον αποκαλούσε απαξιωτικά «Κούλη») που σύμφωνα με όσα έλεγε ο κ. Τσίπρας δεν θα μπορούσε ποτέ να τον κερδίσει. Πλέον κανείς δεν συζητά για το αν ο Μητσοτάκης μπορεί να κερδίσει τον Τσίπρα. Απεναντίας, οι περισσότεροι έχουν αρχίσει να πιστεύουν ότι ένα δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε πρόωρη (πολιτική) συνταξιοδότηση τον προ διετίας αδιαφιλονίκητο ηγέτη της Αριστεράς.