Λένε ότι ο λαός ψηφίζει σοφά και σε κομβικές στιγμές για τον τόπο, τοποθετεί τα δεδομένα στην πραγματική τους διάσταση. Αυτό συνέβη και το βράδυ της Κυριακής μετά τη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος. Ποιο ήταν το συμπέρασμα; Οτι η χώρα επέστρεψε στην πολιτική κανονικότητα. Πλέον, στη Βουλή δεν θα υπάρχει η ναζιστική Χρυσή Αυγή, ούτε φυσικά οι ΑΝ.ΕΛ. του Καμμένου. Και αυτό από μόνο του αποτελεί μια νέα πραγματικότητα. Επί της ουσίας, το πολιτικό σύστημα ξαναβρίσκει τον βηματισμό του. Αυτό προκύπτει και από το αποτέλεσμα, όπου οι πολίτες έδωσαν ποσοστά προ κρίσης στα δύο μεγάλα κόμματα.

Στις εκλογές του 2009 το ΠΑΣΟΚ με αρχηγό τον Γιώργο Παπανδρέου είχε αποσπάσει το 43,92%, ενώ η Ν.Δ. υπό τον Κώστα Καραμανλή το 33,47%. Αυτό σημαίνει ότι τα δύο κόμματα συγκέντρωναν ποσοστό που πλησίαζε το 80%.

Τα μνημόνια και η κρίση δημιούργησαν ένα ισχυρό μέτωπο αντίδρασης. Πάνω σε αυτό επένδυσαν πολλοί, χτίζοντας πολιτική καριέρα. Με το τέλος των μνημονίων, η χώρα εκ των πραγμάτων επιστρέφει στην κανονικότητα. Αυτό σημαίνει ότι πλέον τα δύο κόμματα θα αυξάνουν ολοένα και περισσότερο τη δυναμική τους.

Μάλιστα, στις επόμενες εκλογές δεν αποκλείεται να έχουμε ακόμη και τετρακομματική Βουλή, αφού θα έχει εκλείψει η ανάγκη για ψήφο αντίδρασης. Με δεδομένο ότι έχει κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή η Αριστερά, έχει κλείσει και ο κύκλος της πρώτης μεταπολίτευσης. Από το βράδυ της Κυριακής έχουμε μπει στη δεύτερη μεταπολίτευση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δείχνει ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού. Μάλιστα, η έναρξη της κυβερνητικής του διαδρομής θυμίζει σε πολλά το ’81. Οπως και τότε, έτσι και σήμερα η χώρα είχε μια μεγάλη ευκαιρία, που ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την οικονομία.

Οπως και τότε, έτσι και σήμερα στα ηνία της κυβέρνησης βρίσκεται ένας πολιτικός που γνωρίζει από οικονομία. Τότε επικράτησε ο λαϊκισμός, με αποτέλεσμα ο Ανδρέας να σπαταλήσει την ευκαιρία. Τώρα τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά, αφού οι πολίτες δείχνουν χορτασμένοι από τα παραμύθια του παρελθόντος και εμφανίζονται πανέτοιμοι να υποδεχτούν τις τομές που έχει υποσχεθεί ο νέος πρωθυπουργός.

Από την αποφασιστικότητα του Κυριάκου θα φανεί αν θα είναι πρωθυπουργός μακράς πνοής ή ακόμη ένας πρωθυπουργός.