Με αφορμή τη συζήτηση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, κάποιοι έσπευσαν να ανακαλύψουν πρόβλημα στις σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αντώνη Σαμαρά. Μάλιστα, η όλη συζήτηση διανθίστηκε και με σενάρια που σχετίζονταν με την επικείμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έθεταν ευθέως το ερώτημα: «Τι θα γίνει από τη στιγμή που ο Μητσοτάκης δεν θα προτείνει για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα τον Αντώνη Σαμαρά;». Η απάντηση είναι πολύ πιο απλή απ’ ό,τι υποψιάζονται. Απολύτως τίποτα, αφού ήδη ο Μεσσήνιος πολιτικός γνωρίζει ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Αλλωστε, όπως επισημαίνουν και οι καλά γνωρίζοντες το παρασκήνιο, ουδέποτε έχει τεθεί τέτοιο θέμα στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις των Μητσοτάκη - Σαμαρά. Παρ’ όλα αυτά, μια τέτοια πρόταση εκτιμάται ότι ενθουσίαζε τον πρώην αρχηγό της Ν.Δ. Ωστόσο, όπως έχουμε αποκαλύψει εδώ και καιρό, ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται να έχει καταλήξει στο πρόσωπο που θα προτείνει ως διάδοχο του Προκόπη Παυλόπουλου, το οποίο, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα είναι γυναίκα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει, πρώτον, ότι ο πρωθυπουργός δεν θα προτείνει μια δεύτερη θητεία στον σημερινό ανώτατο άρχοντα και, δεύτερον, ότι δεν υιοθετεί τα σενάρια που τον θέλουν να αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά. Εκείνο που απασχολεί στην παρούσα φάση τον κ. Μητσοτάκη είναι αν θα πρέπει εγκαίρως να «κλείσει» την κουβέντα, δίνοντας τέλος και στην αναπτυσσόμενη σεναριολογία που ενθαρρύνεται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και έχει ως στόχο να προκαλέσει εσωκομματικό ζήτημα στο κυβερνών κόμμα. Πάντως, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, θέμα υποψηφιότητας Σαμαρά για την Προεδρία της Δημοκρατίας ούτε υπήρξε ούτε αναμένεται να υπάρξει, κάτι που αντιλαμβάνεται και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος που εξακολουθεί να κρατά ψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον κ. Τσίπρα, εμμένοντας στη σκληρή θέση που τον θέλει απο-φασισμένο να «το πάει μέχρι τέλους». Με δεδομένο ότι η Προεδρική εκλογή από τη φύση της έχει συναινετικό χαρακτήρα, δεν θα μπορούσε τουλάχιστον σ’ αυτή τη φάση αυτό να διασφαλιστεί με μια πρόταση στο πρόσωπο του κ. Σαμαρά. 

Σε ό,τι αφορά, τώρα, τα σενάρια που αναπτύσσονται περί υποψηφιότητας του Κώστα Καραμανλή, απέχουν πολύ από την πραγματικότητα, από τη στιγμή που ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ωστόσο, από τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης έχει καταλήξει να μην ανανεώσει τη θητεία του κ. Παυλόπουλου, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να προτείνει ως διάδοχό του πρόσωπο που να μην προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς.