Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγη ώρα μετά την μεσοβέζικη ανακοίνωση της Ιεραρχίας, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter, βγήκε μέσα σε ελάχιστη ώρα και έγραψε σε λιγοστές λέξεις αυτό που επί ώρες δεν κατάφεραν να αποτυπώσουν στο χαρτί της αρχιερείς επί ώρες.

Είχαν προηγηθεί οι επαφές του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος προφανώς έχοντας συνηθίσει με τους “φοβικούς” του παρελθόντος πίστευε ότι ο Μητσοτάκης δεν εννοούσε αυτά που έλεγε.
Έτσι, χθες το βράδυ, συνειδητοποίησε κι αυτός με την σειρά του ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα ηγέτη που θέτει πάνω απ’ όλα (επιτέλους) το κοινό –και εθνικό – καλό, από το όποιο μικροκομματικό όφελος. Γιατί, αν ο Κυριάκος λειτουργούσε, όπως λειτούργησαν κατά το παρελθόν οι προκάτοχοί του, εκείνο που θα έκανε, ήταν να συμβιβαστεί με την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, για να μην δυσαρεστήσει και την κομματική πελατεία του.


Αποδεικνύει ομως και δεν του φαινόταν – ωστόσο όσοι τον γνωρίζουν λένε ότι αυτό είναι το συντριπτικό του πλεονέκτημα- πως δεν συμβιβάζεται με κανέναν και για τίποτα, όταν θεωρεί ότι αυτό που κάνει κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Μάλιστα στο διάγγελμά του, υπήρξε σαφής, κάτι που προφανώς υποτίμησε η ηγεσία της Εκκλησίας. Έτσι, χθες ο Μητσοτάκης, μέσα σε ελάχιστα λεπτά της ώρας, απέδειξε ότι διαθέτει ηγετικό θάρρος και αυξημένο αίσθημα ευθύνης. Όχι στα λόγια, αλλά με πράξεις. Γιατί δεν είναι εύκολο για ενα ηγέτη της κεντροδεξιας, να αποδοκιμάσει τόσο ξεκάθαρα την απόφαση αρχιερέων.

Πλέον οι πολίτες, ανεξάρτητα ιδεολογικής προέλευσης, συγκρίνουν τα μισόλογα των παπάδων με τις καθαρές και στέρεες αποφάσεις ενός πρωθυπουργού που βάζει πάνω απ’ όλα την ζωή του λαού. Η άμεση αντίδραση του Κυριάκου βάζει τέλος και στο διαχρονικό αλισβερίσι ανάμεσα στην Εκκλησία (όχι τους πιστούς) και την Ιεραρχία. Γιατί όσοι γνωρίζουν τον άνδρα δύσκολο να καθίσει ξανά (και δεν πρέπει) στο ίδιο τραπέζι ή στο ίδιο ακουστικό με ανθρώπους που δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της καταστάσεως. Αυτό έχει γίνει αντιληπτό από πολλούς εξ όσων συμμετείχαν χθες στην έκτακτη συνεδρίαση της Ιερά Συνόδου. Γι’ αυτό και από χθες το βράδυ, έχουμε αρχίσει ν’ ακούμε δεσποτάδες, που λένε ότι θα “πειθαρχήσουν” στην απόφαση της πολιτείας. Λες και έχουν και άλλη επιλογή. Δυστυχώς για όλους αυτούς η ευκαιρία πήγε χαμένη. Αρκεί να κάνουν μια «βόλτα» στο διαδίκτυο, ν’ ακούσουν ένα ραδιόφωνο ή να διαβάσουν μια εφημερίδα. Οι πλειοψηφία των πιστών για πρώτη φορά δεν είναι με τους παπάδες, αλλά με τον πρωθυπουργό.