Ολα τα χρόνια της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είχε γίνει αντιληπτό ακόμα και από τις πέτρες ότι η εντολή που είχε δώσει προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας ήταν «απόλυτη προστασία στον Ιβάν». Αντίστοιχη ήταν και η επιθυμία του τότε συγκυβερνήτη, Πάνου Καμμένου, ο οποίος διατηρούσε περισσότερο από στενές σχέσεις με τον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ.

Ο βασικός συνομιλητής του Ιβάν, πέραν του Τσίπρα, ήταν ο τότε υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, πρόσωπο που είχε εξουσιοδοτηθεί να συνομιλεί με τους ισχυρούς του χρήματος. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επί χρόνια παρείχε απόλυτη ασυλία σε έναν αμφιλεγόμενο επιχειρηματία, ακόμα και όταν εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου της Τούμπας με το πιστόλι στη μέση. Ο κ. Τσίπρας έκανε ότι δεν είδε την εγκληματική πραγματικότητα, επιμένοντας μαζί με την παρέα του να κατασκευάζει εικονικές... πραγματικότητες.

Η κυβέρνηση της δήθεν Αριστεράς έκλεισε τα μάτια δίνοντας συγκεκριμένες οδηγίες σε εισαγγελείς και δικαστές όταν νότια της Κρήτης εντοπίστηκαν δύο πλοία φορτωμένα με λαθραία τσιγάρα της ΣΕΚΑΠ του Ιβάν Σαββίδη. Μάλιστα, ως διά μαγείας, η προανάκριση ανατέθηκε σε άλλη διοικητική περιφέρεια από αυτήν όπου εντοπίστηκαν τα πλοία, ενώ λίγο αργότερα ο φάκελος διαβιβάστηκε στη μαθήτρια του Μίμη Παπαγγελόπουλου στην Εισαγγελία Πειραιώς, Ειρήνη Τζίβα. Επρόκειτο για την ίδια εισαγγελική λειτουργό που συναντούσε μυστικά το αγόρι της φίλης της, Σταύρο Κοντονή, ενώ συνομιλούσε άγρια μεσάνυχτα με τον τότε υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο (σ.σ.: φίλο του Ιβάν). Η κυρία Τζίβα, μέχρι που έφυγε από τον Πειραιά, δεν είχε καν ακουμπήσει τον φάκελο με τα λαθραία τσιγάρα της ΣΕΚΑΠ. Το αυτό έκαναν και οι διάδοχοί της, αφού η εντολή ήταν συγκεκριμένη από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι επιδείκνυαν ζωηρό ενδιαφέρον ξένες πρεσβείες και όχι μόνο.

Απόλυτης ασυλίας έτυχε ο κ. Σαββίδης και από την Αρχή για το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, της οποίας ηγείται η κυρία Αννα Ζαΐρη, επίσης εκλεκτή του Μίμη Παπαγγελόπουλου. Εκεί, η μία ιστορία διαδέχεται την άλλη και έχουν ως πρωταγωνιστή είτε τον ίδιο τον Ιβάν Σαββίδη είτε πρόσωπα και εταιρείες που με κάποιον τρόπο οδηγούν στον ομογενή επιχειρηματία. Μάλιστα, σχεδόν όλες οι υποθέσεις που κλήθηκε να ερευνήσει η Αρχή για το ξέπλυμα είτε αρχειοθετήθηκαν είτε δεν εξετάστηκαν ποτέ. Αλλωστε, κανείς δεν ξεχνούσε ότι η οδηγία του Τσίπρα ήταν «απόλυτη προστασία στον Ιβάν». Μία από τις υποθέσεις που απέφυγε να εξετάσει η κυρία Ζαΐρη αφορούσε και την πώληση των μετοχών της «Τηλέτυπος» από τον κ. Σαββίδη, όταν είχε προχωρήσει στην εξαγορά του Open από τον Φίλιππο Βρυώνη.

Επί της ουσίας, η Αρχή για το ξέπλυμα δεν ερεύνησε, ως ώφειλε, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μεταβιβάστηκε το ποσοστό που κατείχε στην εταιρεία του πρώην Mega ο κ. Σαββίδης προς την κυπριακή εταιρεία ΕLENOVO, εκπρόσωπος της οποίας είναι ο Ρώσος Αντόν Κοντάρεφ. Υπάρχουν και πολλές ακόμα ιστορίες που αποδεικνύουν την ανοχή, αν όχι την κάλυψη που παρείχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε έναν αμφιλεγόμενο επιχειρηματία, που όμως στήριζε ποικιλοτρόπως τον κ. Τσίπρα, ο οποίος του θύμιζε όπως είχε δηλώσει τα χαρίσματα του Πούτιν.