Ο Μητσοτάκης και το δίληµµα «σταθερότητα ή ανασφάλεια»

Με αφορµή και τη σηµερινή δηµοσκόπηση της GPO για τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», αβίαστα προκύπτει ένα και µόνο πολιτικό συµπέρασµα, που είναι άµεσα συνδεδεµένο µε την απευθείας επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη µε την πλατιά κοινωνική συµµαχία που κατάφερε να συγκροτήσει το ’19. Πλέον, γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι από τη µία υπάρχει η Ν.∆., που εκπροσωπεί το πολιτικό Κέντρο, τη σοβαρότητα και που κυρίως εγγυάται τη σταθερότητα σε όλα τα επίπεδα, και από την άλλη υπάρχει ένα αντισυστηµικό µέτωπο, στο οποίο διαγκωνίζονται ο λαϊκισµός, τα σποτάκια στο ΤikΤok - και όλα αυτά «πασπαλίζουν» ένα περιβάλλον ανασφάλειας παντού. Ο βασικός λόγος που ο Μητσοτάκης παραµένει πολιτικά κυρίαρχος είναι ότι στη σύγκριση µε τον οποιονδήποτε αντίπαλό του καταγράφει σαρωτικά ποσοστά υπεροχής.

Οταν µάλιστα αρχίζουν να τίθενται τα διλήµµατα, ο πρωθυπουργός διευρύνει ακόµα περισσότερο τη διαφορά του. Το εντυπωσιακό εύρηµα που προκύπτει σε όλες τις έρευνες κοινής γνώµης είναι ότι οι µισοί (µπορεί και παραπάνω) ψηφοφόροι, ανεξάρτητα από κόµµατα και ιδεολογικές αφετηρίες, θεωρούν ότι ο µόνος που διασφαλίζει τη σταθερότητα στη χώρα είναι ο σηµερινός πρωθυπουργός. Από το ’19 έχει αρχίσει να δηµιουργείται ένα δίπολο, όπου από τη µία υπάρχει η ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ και από την άλλη η ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ. Με τα σηµερινά δεδοµένα και έχοντας δείξει δείγµατα γραφής οι Κασσελάκης και Ανδρουλάκης, ακόµα και οι πλέον αδαείς αντιλαµβάνονται ότι, αν κάτι εκλείπει από τον πολιτικό λόγο των ηγετών των κοµµάτων της αντιπολίτευσης, είναι η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Γιατί είναι πολύ ωραία τα βιντεάκια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στα social media και ακόµα πιο νόστιµα τα σαλιγκάρια της µαµάς του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο εκείνο που σαφώς περιµένει ο κόσµος είναι η διατύπωση ενός προγραµµατικού λόγου, που θα βάζει τις βάσεις για κάτι πολιτικά ελπιδοφόρο. Παρατηρώντας κανείς -έστω και από απόσταση- τα δεδοµένα, αβίαστα καταλήγει στο συµπέρασµα ότι ο µόνος που διαθέτει και πρόγραµµα και σχέδιο, αλλά και την ικανότητα να κρατήσει το εθνικό πηδάλιο είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ολα τα υπόλοιπα που καταγράφονται αποτελούν πειραµατισµούς και παραπέµπουν σε µαθητευόµενους µάγους! Αλλωστε, έπειτα από δέκα χρόνια µνηµονίων η κοινωνία δεν αναζητά ηγέτη στην κάτω πλατεία, αλλά πρωθυπουργό που θα διαθέτει τη βούληση και την ικανότητα να κρατήσει την Ελλάδα ηγέτιδα δύναµη στην Ευρώπη. Ο σηµερινός πρωθυπουργός, από την πρώτη µέρα που ανέλαβε τα κυβερνητικά ηνία, έδειξε ότι και θέλει, αλλά κυρίως ότι µπορεί. Και επειδή σε τούτη τη χώρα έχουµε συνηθίσει τον εύκολο δρόµο, συχνά ακούµε το επιχείρηµα «µα ήταν τυχερός…», χωρίς κανείς να συνυπολογίζει στον όλο λογαριασµό και την ικανότητα του Μητσοτάκη να συνθέτει, να δηµιουργεί και στο τέλος να πετυχαίνει το επιθυµητό αποτέλεσµα. ∆υστυχώς, στην πολιτική δεν αρκεί η τύχη για να κάνει κάποιος τη διαφορά. Απεναντίας, ηγέτες που αρκέστηκαν µόνο σε αυτό σε πολύ σύντοµο χρονικό διάστηµα εξαφανίστηκαν σαν φωτοβολίδες.

Αξίζει... Από έναν πολύ καλό ΣΥΡΙΖΑίο έµαθα ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει αρχίσει (ήδη) να µετρά στην κοινή γνώµη διάφορα ονόµατα που έχει προκρίνει, προκειµένου να αντικαταστήσει σ τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό, έχει προσλάβει και κάνα δυο Αµερικανάκια.


Ο Σαµαράς και η δήλωση για τον Μπελέρη

Αν και από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού αποφεύγουν κάθε σχόλιο σε σχέση µε τα όσα διακινούνται στην πιάτσα περί δηλώσεως στήριξης από τον Αντώνη Σαµαρά στην υποψηφιότητα Μπελέρη, δεν σας κρύβω ότι θεωρώ περισσότερο από πιθανή µια τέτοια εξέλιξη. Ο Μεσσήνιος, που προφανώς και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, έχει αντιληφθεί ότι κάτι έχει αλλάξει µετά την απόφαση Μητσοτάκη να εντάξει στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.∆. τον προφυλακισµένο στις αλβανικές φυλακές δήµαρχο Χειµάρρας. Με βάση αυτά και ανεξάρτητα από το τι του λένε οι διάφοροι συνοµιλητές του, τις επόµενες µέρες θα ζυγίσει τα δεδοµένα και αναλόγως θα πράξει τα δέοντα. Επειδή είναι δύσκολο να εκτιµήσει κανείς αν και πότε θα κινηθεί ο Σαµαράς, θα αρκεστώ σε µια πληροφορία που τον θέλει τις επόµενες µέρες να τοποθετείται δηµοσίως ενόψει των ευρωεκλογών. Σε κάθε περίπτωση, εξ όσων αντιλαµβάνοµαι, ο πρώην πρωθυπουργός δεν σκοπεύει να παραµείνει ούτε σιωπηλός ούτε αµέτοχος στον δρόµο προς τις κάλπες της 9ης Ιουνίου.
Ενδιαφέρει... Ειλικρινά µε δυσκολεύει το να κατανοήσω την ανάγκη πέντε-έξι καταξιωµένων συναδέλφων µας να πείσουν τους συνοµιλητές τους ότι διαθέτουν ανοικτή γραµµή επικοινωνίας τόσο µε τον πρωθυπουργό όσο και µε τη σύζυγό του, Μαρέβα. Για να το κάνουν, προφανώς θα έχουν τον λόγο τους…


Στη χόβολη

• Με δεδοµένο ότι ο Κασσελάκης έχει διώξει όλο τον παλιό ΣΥΡΙΖΑ και παρ’ όλα αυτά δείχνει να «ανεβαίνει», δεν σας κρύβω ότι αρχίζω να πιστεύω πως σιγά-σιγά απευθύνεται σε ένα άλλο κοινό, που δεν έχει καµία (απολύτως) σχέση µε την παλιά Αριστερά. Και επειδή µπορεί ήδη να έχει επέλθει πολιτική µετάλλαξη στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αφήνουν ορθάνοικτο το ενδεχόµενο να µη δούµε να αποτυπώνεται και στην κάλπη η δυναµική των δηµοσκοπήσεων. Αν συµβεί αυτό, σηµαίνει ότι οι χαβαλέδες προτίµησαν το αντηλιακό από την κάλπη! Στην Τήνο θα περάσει τις γιορτές του Πάσχα ο πρωθυπουργός, παρέα µε τη σύζυγο και τα παιδιά τους. Εξυπακούεται ότι ο Μητσοτάκης, αν και δεν επέλεξε τα Χανιά για να σουβλίσει τον οβελία, θα τηρήσει το οικογενειακό έθιµο της διευρυµένης σύνθεσης του πασχαλινού τραπεζιού.
• Ενας από τους γνωστούς πολιτικούς που πρωταγωνιστούν στην πολιτική ζωή του τόπου αντιµετώπιζε ένα σοβαρό φορολογικό θέµα. Οταν η υπόθεσή του έφτασε σε αδιέξοδο και όλα έδειχναν ότι θα έµπαινε σε µεγάλους µπελάδες, εµφανίστηκε ένα θεϊκό χέρι, που έσπευσε να τον «καθαρίσει». Μιλάµε για έναν τύπο που νυχθηµερόν χυδαιολογεί εναντίον του Μητσοτάκη και της Ν.∆. Αυτά για να µην παραµυθιάζονται κάποιοι που έχουν πειστεί ότι το σηµερινό Μαξίµου κυνηγά όποιον δεν υποκλίνεται στο µεγαλείο του πρωθυπουργού.
• Και µιας και πιάσαµε τη σχετική κουβέντα, να σας πω ότι από έναν καλό (παλιό) Νεοδηµοκράτη πληροφορήθηκα, και δεν σας κρύβω ότι το χάρηκα, πως τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη υπήρξε ένα πρόσωπο που διατηρούσε ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας µέχρι και µε τον Πάνο Καµµένο. Και το έκανε (ο συγκεκριµένος) αναγνωρίζοντας τη διαχρονική σχέση του παλιού προέδρου των ΑΝ.ΕΛ. µε τον παππού Μητσοτάκη, ανεξάρτητα αν αυτό δεν το γνώριζε (όπως µε πληροφορεί άλλη πηγή) ο αρχηγός Κυριάκος.
• Μαθαίνω ότι κατά την περιοδεία του προέδρου Κασσελάκη στα διάφορα νησιά, παρέα µε τον ναύαρχο Αποστολάκη, δεν υπήρξε η προσδοκώµενη από την Κουµουνδούρου υποδοχή. Απεναντίας, οι νησιώτες αντιµετώπισαν µε µεγάλη επιφύλαξη τον νέο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως τα όσα έκρινε σκόπιµο να τους αραδιάσει µέσα στα Μποφόρ.
• Κάποιοι διακινούσαν επί µέρες µια πληροφορία σύµφωνα µε την οποία ο τέως υπουργός Σταύρος Παπασταύρου, µετά τη φυγή του από το Μαξίµου, είχε µετακινηθεί σε γραφείο στο Μέγαρο Σταθάτου, όπου -ως γνωστόν- στεγάζονται οι υπηρεσίες της κεντρικής κυβέρνησης. Η αλήθεια είναι ότι στον συγκεκριµένο χώρο µετακινήθηκαν κάτι συνεργάτες του τέως υπουργού Επικρατείας, έχοντας ως µοναδική αποστολή να περατώσουν κάποιες εκκρεµότητες. Ολα τα υπόλοιπα που γράφονται και λέγονται είναι µακριά από την πραγµατικότητα.