Την άμεση ανάγκη να βρει ηγέτη – εκφραστή το «Ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, επισημαίνουν έμπειροι πολιτικοί αναλυτές. Ο βασικός λόγος που κάνει επιτακτική την συγκεκριμένη αναγκαιότητα, είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, φαίνεται να λειτουργεί προς την αντίθετη, από τον στόχο κατεύθυνση. Με βάση τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, ο πρώην πρωθυπουργός, καταγράφει πολύ υψηλά ποσοστά αρνητικής γνωμών. Για πρώτη φορά, ακόμη και επιτελείς της Ν.Δ., παραδέχονται ότι ο κ. Σαμαράς, δεν μπορεί να δώσει δυναμική στο «ναι».

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που κρίνουν ως επιτακτική την ανάγκη της ενεργούς δραστηριοποίησης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Μάλιστα, από το πρωί, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του parapolitika.gr, έχουν περάσει από το γραφείο του κ. Καραμανλή, περισσότεροι από δεκαπέντε βουλευτές της Ν.Δ. «Πρέπει να βγεις και να μιλήσεις…» είναι η προτροπή που δέχεται ο πρώην πρωθυπουργός. Αν και μέχρι χθες, ούτε καν συζητούσε το ενδεχόμενο της παρέμβασης, τις τελευταίες ώρες, δείχνει να το έχει αποφασίσει. Ο βασικός λόγος που δεν ήθελε να μιλήσει δημόσια ο κ. Καραμανλής, είχε να κάνει με το γεγονός ότι δεν ήθελε να επισκιάσει τον Αντώνη Σαμαρά. Όμως, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, εκείνο που προέχει είναι η σωτηρία της χώρας.

Τέλος, εντύπωση προκαλεί και η απουσία του Έλληνα Επιτρόπου από τα δημόσια δρώμενα στην δυσκολότερη φάση που περνά μεταπολιτευτικά η χώρα. Κάποιοι, μάλιστα, αποδίδουν την στάση του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, στο γεγονός ότι θέτει υποψηφιότητα σ’ ένα πιο οικουμενικό κυβερνητικό σχήμα