Ο αιφνιδιασμός από την πλευρά του πρωθυπουργού αναφορικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στάθηκε αφορμή για να επανέλθουν στο πολιτικό προσκήνιο διάφορα σενάρια, με κυρίαρχο αυτό της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. 

Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., έθεσε ξεκάθαρα τα διλήμματα, ενώ «επιστράτευσε» τον φόβο της έλευσης του ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκοντας να ασκήσει πίεση προς πάσα κατεύθυνση. Κοινωνία και πολιτικό σύστημα γίνονται θεατές ενός έργου που δυστυχώς επαναλαμβάνεται. Και το ερώτημα που τίθεται από τον κόσμο είναι: όντως βρισκόμαστε μπροστά σε αδιέξοδο;
Η απάντηση είναι περισσότερο απλή από όσο κάποιοι (δυστυχώς οι ίδιοι) την εμφανίζουν. ΟΧΙ, είναι η απάντηση. Το διαφαινόμενο αδιέξοδο το προκαλεί ο κ. Σαμαράς. Τα πράγματα μπορούν και πρέπει να γίνουν πολύ πιο απλά. Από τη στιγμή που δεν έχουν εξευρεθεί οι 180 βουλευτές που απαιτούνται για την εκλογή του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα, η Δημοκρατία δίνει πολλές εναλλακτικές στους ηγέτες των κομμάτων, εφόσον πραγματικά δεν θέλουν να «παραδώσουν» -όπως λένε- τη χώρα στα χέρια των ανθρώπων του ΣΥΡΙΖΑ.


Παρά τα όσα αναφέρουν οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος, υπάρχει ΛΥΣΗ, αρκεί να επιθυμούν να τη δώσουν. Η συγκρότηση ενός κυβερνητικού σχήματος «ειδικού σκοπού» με άλλον πρωθυπουργό θα αποσυμπίεζε τα πράγματα και θα έβγαζε τη χώρα από το αδιέξοδο. Αν λοιπόν οι συγκυβερνώντες δεν νοιάζονται για τις προσωπικές τους καρέκλες, έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν τη σχετική πρωτοβουλία. Δυστυχώς, από τη στάση τους δεν προκύπτει ότι είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση. Απεναντίας, προτιμούν τις εκλογές, πολλαπλασιάζοντας τις πιθανότητες της εθνικής περιπέτειας, κάτι που όπως διατυμπανίζουν σε όλους τους τόνους θέλουν να αποφύγουν.


Επειδή ο κ. Σαμαράς είναι δύσκολο να αποδεχτεί μια τέτοια λύση, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο παρασκήνιο αναπτύσσεται ένας προβληματισμός που δεν αποκλείεται κατά το προσεχές διάστημα να πάρει τη μορφή τεκμηριωμένης πολιτικής πρότασης. Συγκεκριμένα, ομάδα ανεξάρτητων βουλευτών επεξεργάζεται το σενάριο της κυβέρνησης «ειδικού σκοπού».


Μάλιστα, από τη στιγμή που θα εκδηλωθεί μια τέτοια πρωτοβουλία, είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει και μεγάλη ομάδα βουλευτών, από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, που θα τη στηρίξει. Λογικό, αφού είναι ελάχιστοι εκείνοι που θα επιθυμούσαν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Από την εξέλιξη των πραγμάτων, προκύπτει αυτό που έλεγε ο αείμνηστος Παύλος Μπακογιάννης.

Οτι στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Τα αδιέξοδα προκύπτουν όταν πάνω από το συμφέρον της χώρας μπαίνουν οι προσωπικές φιλοδοξίες και τα πολιτικά γινάτια. Θέλω να πιστεύω ότι ο κ. Αντώνης Σαμαράς, που όλα αυτά τα χρόνια έδωσε σκληρό αγώνα για να μην οδηγηθεί η χώρα σε άτακτη χρεοκοπία, από τη στιγμή που δεν θα βγαίνουν τα «κουκιά», θα αναλάβει την πρωτοβουλία, ανοίγοντας τον δρόμο για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης που θα αποτρέψει την ΕΘΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ. Αν δεν το πράξει ο ίδιος, θα πιεστεί από τους «γαλάζιους» βουλευτές, που σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν, τώρα, εκλογές. Κι αν στην πίεση των βουλευτών προστεθεί η επιθυμία του «συστήματος», τότε οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος απλώς θα συρθούν από την πίεση των γεγονότων.