Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις των τραπεζών με τους μεγαλομετόχους των δύο μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων της χώρας. Του ΔΟΛ, που ανήκει στον Σταύρο Ψυχάρη, και του «Πήγασου», που ανήκει στην οικογένεια Μπόμπολα. 

Οι διαβουλεύσεις των δύο εκδοτών με τις τρεις συστημικές τράπεζες Πειραιώς, Alpha και Εθνική έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει υπάρξει απτό αποτέλεσμα. Μάλιστα, με βάση τα χρονοδιάγραμμα που υπάρχει, ο μήνας Δεκέμβριος χαρακτηρίζεται ως «καθοριστικός» για το μέλλον των δύο μεγάλων εκδοτικών ομίλων. Το μήνυμα που έχει σταλεί από την πλευρά των τραπεζών για πρώτη φορά είναι τόσο ξεκάθαρο. «Ή φέρνετε ζεστό χρήμα ή ορίζουμε προσωρινές διοικήσεις που θα οδηγήσουν τα μαγαζιά στον απαραίτητο εξορθολογισμό». 

Στο συγκεκριμένο τελεσίγραφο φαίνεται ότι η πλευρά Μπόμπολα έχει αντιδράσει, δείχνοντας διάθεση να ρυθμίσει σε πρώτη φάση τις υποχρεώσεις που έχει προς τις τράπεζες. Στο πλαίσιο αυτό έχουν γίνει οι πρώτες καταβολές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν μπει τα χρήματα που απαιτούνται, προκειμένου οι τράπεζες να ξεκινήσουν την κουβέντα για το πολυπόθητο κούρεμα των δανείων. Σε αντίθεση με τον Φώτη Μπόμπολα, η πλευρά του ΔΟΛ και ο Σταύρος Ψυχάρης δεν δείχνει καμία διάθεση να ικανοποιήσει τα αιτήματα των τραπεζών, θεωρώντας ότι το πλάνο που προσπαθούν να επιβάλουν προς τα δύο συγκροτήματα θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο ΔΟΛ και Πήγασου. 

Στο πλαίσιο των συζητήσεων που γίνονται, την προηγούμενη εβδομάδα είχε τεθεί επί τάπητος το θέμα της «Ιριδας», της εκτυπωτικής μονάδας όπου συμμετέχουν από 50% οι Μπόμπολας και Ψυχάρης. Παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες είχαν προσδιορίσει ως καταληκτική ημερομηνία την προηγούμενη Παρασκευή, οι δύο εκδότες για άλλη μία φορά δεν προσήλθαν με συγκεκριμένο πλάνο που θα εξασφάλιζε την απρόσκοπτη λειτουργία της επιχείρησης. Εχοντας ως δεδομένη την απροθυμία των εκδοτών να βρουν βιώσιμη, μα κυρίως ρεαλιστική λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει με τις δανειοδοτήσεις των δύο συγκροτημάτων, εσχάτως στο τραπέζι των τραπεζιτών έχει πέσει η ιδέα της συγχώνευσης ΔΟΛ και Πήγασου, αφού προηγουμένως περάσουν υπό τραπεζικό έλεγχο.

 Οπως αναφέρουν όσοι γνωρίζουν τα οικονομικά στοιχεία των δύο ομίλων, αυτή ίσως να είναι και η μόνη λύση, πριν να μπει οριστικά λουκέτο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, αν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου δεν έχουν εισρεύσει σημαντικά χρηματικά ποσά στα ταμεία ΔΟΛ και Πήγασου, οι τράπεζες προχωρήσουν στην επόμενη κίνηση, ορίζοντας προσωρινές διοικήσεις οι οποίες θα αναλάβουν να τρέξουν το νέο project. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν τον εκδότη του «Εθνους», Φώτη Μπόμπολα, να μη διαφωνεί στον βασικό κορμό της συγκεκριμένης ιδέας. Αλλωστε, ουδείς πρέπει να παραβλέπει ότι κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει συζητήσει κατ’ επανάληψη με τον Σταύρο Ψυχάρη το ενδεχόμενο της συγχώνευσης των δύο συγκροτημάτων.