Πανικό στο Μέγαρο Μαξίμου έχει προκαλέσει η ηγετική εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Οι παροικούντες την πρωθυπουργική Ιερουσαλήμ είχαν επενδύσει αρκετές από τις προσδοκίες τους για την αναστροφή του κλίματος στο crash test ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τελικά, διαψεύστηκαν, όπως προκύπτει από τα ευρήματα ακόμη και των δημοσκοπήσεων που διενεργούνται από υποψήφιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε με αέρα πρωθυπουργού, κατέθεσε συγκεκριμένες, ρεαλιστικές προτάσεις, απευθυνόμενος στο σύνολο των πολιτών. Απέφυγε τις ταμπέλες και τον διχαστικό λόγο, με τον οποίο στήνουν καριέρες οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος. Η διαφορά των δύο ηγετών είναι τεράστια.

Ο απερχόμενος απλώς επαναλαμβάνει τα ψέματα που έχει εκστομίσει από το ίδιο βήμα, πιστεύοντας ότι για άλλη μια φορά θα καταφέρει να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό. Και από την άλλη, ο ερχόμενος έχει ένα και μόνο όπλο, που δεν είναι άλλο από την αλήθεια. Ο σημερινός αρχηγός της ελληνικής Κεντροδεξιάς δεν πρόκειται στον βωμό του όποιου πρόσκαιρου κομματικού οφέλους να πει ψέματα. Αυτή άλλωστε είναι και η τεράστια διαφορά πολιτικής κουλτούρας που τον κάνει διαφορετικό από τους ηγέτες της Μεταπολίτευσης. Είναι ένας άνθρωπος που αντιμετωπίζει με ρεαλισμό την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Δεν πρόκειται να κάνει εκπτώσεις, ούτε σε προσωπικό ούτε σε συλλογικό επίπεδο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να υποκύψει στον πειρασμό της εφήμερης επιδοκιμασίας του κοινού. Γι’ αυτό και δεν επηρεάστηκε ούτε δευτερόλεπτο όταν ηχούσαν στα αυτιά του συντονισμένες διαρροές, του Tύπου «δεν τραβάει». Ούτε στιγμή δεν άκουσε τις σειρήνες του τρόμου και δεν επηρεάστηκε από τους εμπόρους πολιτικού κινδύνου. Απεναντίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης, επιδίωξε να εμπεδώσει την άποψη ότι διαθέτει όραμα, σχέδιο, μα κυρίως ότι έχει καταρτίσει τον οδικό χάρτη που θα οδηγήσει τη χώρα στην πραγματική έξοδο από την κρίση.

Φυσικά, θα μπορούσε να έχει πορευτεί τον άλλον δρόμο, αυτόν που περπάτησαν οι περισσότεροι εκ των ηγετών της Μεταπολίτευσης. Αντί να λέει δυσάρεστα πράγματα και αλήθειες, θα μπορούσε να χτυπάει πλάτες και να αραδιάζει υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.

Η επιλογή αυτή υπήρξε καταστροφική για τη χώρα. Επί σαράντα πέντε χρόνια χορτάσαμε από μεγάλα λόγια, από τους χαρισματικούς ηγέτες τύπου Τσίπρα, από τις φαντασμαγορικές συγκεντρώσεις. Ολα αυτά οδήγησαν τη χώρα στο τέλμα και το πολιτικό προσωπικό στην απαξίωση. Στη ΔΕΘ κατάλαβα γιατί δεν αρέσει στο χρεοκοπημένο σύστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για έναν πολύ απλό λόγο: Γιατί θα μείνει άνεργο, αφού δυσκολεύεται να προσγειωθεί στον ρεαλισμό και να δει κατάματα την πραγματικότητα.