Σε πρόσφατη κουβέντα που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με έναν από τους κεντρικούς παίκτες της επιχειρηματικής ζωής, ο απερχόμενος πρωθυπουργός αισθάνθηκε την ανάγκη να αποκαλύψει στον συνομιλητή του τη στρατηγική που έχει στον δρόμο προς τις κάλπες. «Το τελευταίο τετράμηνο θα είναι εφιαλτικό…». Επί της ουσίας, επανέλαβε αυτό που είχε πει σε γνωστό τραπεζίτη, σε διαφορετικό χρόνο και πολύ μακριά από τις κάλπες. Ο κ. Τσίπρας, βλέποντας τις δημοσκοπήσεις, αντιλαμβάνεται (σ.σ.: ανεξάρτητα από το αν το παραδέχεται) ότι θα ηττηθεί στις εκλογές, όποτε κι αν πραγματοποιηθούν.

Επειδή επί χρόνια κοροϊδεύει με επάρκεια τους πολίτες, κατανοεί ότι η αποδοκιμασία της πολιτικής συμπεριφοράς που επέδειξε μπορεί να ξεφύγει από τα όρια που ο ίδιος θα επιθυμούσε. Η εξαγορά των ψήφων μέσα από τις παροχές έχει αποδειχθεί ότι δεν αποδίδει τα προσδοκώμενα εκλογικά οφέλη. Μπροστά σε αυτήν την πραγματικότητα, ο κ. Τσίπρας έχει περιορισμένες επιλογές. Και μία από αυτές δεν είναι άλλη από τη λασπολογία προς κάθε κατεύθυνση, αδιαφορώντας για τις όποιες συνέπειες μπορεί να έχει για το πολιτικό σύστημα και κατ’ επέκταση για τη χώρα η συγκεκριμένη επιλογή.

Οταν ο συγκυβερνήτης του κ. Καμμένου προαναγγέλλει εφιαλτικό τετράμηνο, επί της ουσίας αναφέρεται στην εξέλιξη εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων. Το ιδανικό για τον κ. Τσίπρα θα ήταν να είχε το δικαίωμα ο ίδιος να δικάζει. Να μπορεί να στείλει ανά πάσα στιγμή στη φυλακή όσους δεν υποκλίνονται στο μεγαλείο της λαοπρόβλητης κυβέρνησής του. Αυτό θα επιχειρήσει, έστω και με καθυστέρηση, να κάνει πριν από τις εκλογές.

Προς αυτήν την κατεύθυνση πιέζονται εισαγγελείς, δικαστές και οι εποπτεύοντες τους κρατικούς μηχανισμούς. Αυτό που θα έκανε χαρούμενο τον πρωθυπουργό είναι, εκτός από τον Γιάννο Παπαντωνίου, να δει πίσω από τα κάγκελα τον Σημίτη, κάνα δυο τραπεζίτες και ενδεχομένως και κάνα δυο μιντιάρχες. Για παράδειγμα, αν είχε τη δυνατότητα, θα είχε ήδη προφυλακίσει τον εφοπλιστή κ. Βαγγέλη Μαρινάκη και εξετάζεται αν θα άφηνε εκτός φυλακής τον πρώην πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα.

Δυστυχώς για τον κ. Τσίπρα, μετά την επταετία, η πλειονότητα των έντιμων δικαστών και εισαγγελέων δεν λειτουργούν κατόπιν πολιτικών παραγγελιών, όπως θα επιθυμούσε. Επίσης, εκείνο που δεν υπολογίζει ο πολιτικός νεκροθάφτης της Αριστεράς είναι ότι το 2015 μετρούσε μπροστά του τέσσερα ολόκληρα χρόνια κυβερνητικής θητείας, έχοντας τη δυναμική του ηγέτη, που μαζί με την Ελλάδα θα άλλαζε και την Ευρώπη. Σήμερα, του απομένουν λιγότεροι από 10 μήνες κυβερνητικής θητείας, αν αποδεχτούμε ότι θα θελήσει να εξαντλήσει την τετραετία. Κι επειδή κανείς εκ των προκατόχων του δεν παραδέχτηκε προκαταβολικά ούτε την ήττα ούτε τον αντίπαλό του, θα ήταν χρήσιμο για τον ίδιο να μη σπαταλά όλο τον χρόνο του στη λασπομηχανή.