Επί σειρά ετών ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εμφανιζόταν ως Ιεροκήρυκας του πολέμου κατά της εγχώριας διαπλοκής. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο συγκυβερνήτης του, Πάνος Καμμένος, που έβγαζε πύρινους λόγους κατά των «νταβατζήδων». Το παραμύθι κράτησε χρόνια και η αλήθεια είναι ότι έγινε εν πολλοίς πιστευτό από μια πολύ μεγάλη μερίδα πολιτών, που πίστεψαν ότι η σημερινή κυβέρνηση θα εξαλείψει τη διαπλοκή από τη χώρα. Από τον Γενάρη του 2015 συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και πλέον οι πάντες γνωρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας, όχι μόνο δεν κέρδισε τον πόλεμο με τους διαπλεκόμενους, αλλά, απεναντίας, συμβιβάστηκε στον απόλυτο βαθμό με τα «θέλω» τους. Επί τέσσερα χρόνια δεν έδωσε καμία μάχη. Επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης, στο Μέγαρο Μαξίμου μπαινοβγαίνουν πιο συχνά επιχειρηματίες, παρά οι υπουργοί και οι βουλευτές.

Πλέον αποτελεί κοινό μυστικό ότι συγκεκριμένα κυβερνητικά στελέχη ξημεροβραδιάζονται με τους «νταβατζήδες» και ότι πολλοί εξ αυτών δείχνουν διάθεση να τεθούν στην «υπηρεσία» των διαπλεκόμενων. Αυτά που κυκλοφορούν στο παρασκήνιο ενδεχομένως και να μην έχουν ιστορικό προηγούμενο.

Οι επιχειρηματίες που συναλλάσσονται με το Δημόσιο εμφανίζονται ενθουσιασμένοι από την αντιμετώπιση της οποίας τυγχάνουν από την κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων. Μάλιστα, για πρώτη φορά, πολλά από τα θέματα τα χειρίζεται προσωπικά ο πρωθυπουργός, που προφανώς έχει αφήσει στο… συγχωρεμένο αριστερό «χθες» τα όσα έλεγε (και δεν πίστευε) για τους επιχειρηματίες.

Το εντυπωσιακό στην περίπτωση Τσίπρα έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα να συμπορευτεί ακόμη και με τα «τμήματα» της διαπλοκής που επί χρόνια λιθοβολούσε. Αυτή τη στιγμή, ο απερχόμενος ένοικος του Μαξίμου τα έχει βρει σχεδόν με όλους. Και αυτό δεν είναι δύσκολο να το διαπιστώσει κανείς, αρκεί να παρακολουθήσει τα Δελτία Ειδήσεων. Ο κ. Τσίπρας ενδεχομένως να διεκδικεί το μετάλλιο του κυβερνήτη που καταγράφει τις λιγότερες αντιδράσεις από τους διαπλεκόμενους.

«Είναι το αγαπημένο τους παιδί», λένε όσοι παρακολουθούν τα όσα διαδραματίζονται στο παρασκήνιο. Δυστυχώς, ο συμβιβασμός και η συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με τη διαπλοκή αποτελεί μία ακόμη απογοήτευση για τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Αριστεράς.

Η πραγματικότητα έχει πλέον διαμορφωθεί και κανείς δεν μπορεί να την αλλάξει. Πλέον οι πάντες γνωρίζουν τα νταλαβέρια της απερχόμενης κυβέρνησης με τους «νταβατζήδες», όπως φυσικά και τα «συμβόλαια» που εκτελούνται προς πάσα κατεύθυνση. Για πρώτη φορά, ρόλο στη διαμόρφωση των σχέσεων του πρωθυπουργού με τους επιχειρηματίες διαδραματίζουν υπουργοί που καμία σχέση δεν έχουν ως αρμοδιότητα με την επιχειρηματικότητα.

Εκτός κι αν έχουν αλλάξει τόσο τα πράγματα, που καταλυτικό ρόλο στην αναπτυξιακή στρατηγική και τις επενδύσεις παίζει πλέον το υπουργείο Δικαιοσύνης. Εν κατακλείδι, αυτό που θα μείνει είναι ότι ο κ. Τσίπρας, εκτός από νεκροθάφτης της Αριστεράς, κερδίζει με αξιώσεις και τον τίτλο του πιο «διαπλεκόμενου» πρωθυπουργού της Μεταπολίτευσης.