Ήλθε η τραγωδία των Τεμπών με τους 57 νεκρούς για να ανακαλύψουμε τους… «Βασιλάκηδες» του Δημοσίου. Στην επαγγελματική και την πολιτική μου πορεία, είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με πολλούς υπαλλήλους και στελέχη του Δημοσίου.

Το να ρίχνουμε όλους στην πυρά είναι άδικο. Στο Δημόσιο υπάρχουν εξαιρετικά στελέχη που αν εργάζονταν στον ιδιωτικό τομέα θα είχαν διαπρέψει και θα είχαν πολλαπλάσιο εισόδημα. Για δικούς τους λόγους όμως -ευτυχώς για το ελληνικό κράτος-, επέλεξαν να εργαστούν στο Δημόσιο. Πρόκειται για ανθρώπους που αγαπάνε και πονάνε τη δουλειά που κάνουν, γιατί γνωρίζουν ότι αν καταφέρουν να βάλουν ένα λιθαράκι στη βελτίωση της κρατικής μηχανής, τότε θα βελτιωθεί η ζωή όλων των Ελλήνων.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, όμως, δεν είναι όλοι έτσι. Στο Δημόσιο υπάρχουν πολλοί «Βασίληδες» που βρέθηκαν εκεί για να «βολευτούν» και όχι για να εργαστούν. Κάποτε είχε έλθει στο πολιτικό μου γραφείο ένας γονιός και μου είπε: «Έχω τρία παιδιά. Τα δύο έχουν τακτοποιηθεί στον ιδιωτικό τομέα. Είναι επιστήμονες και έχουν δικές τους δουλειές. Το τρίτο “δεν παίρνει μπρος εύκολα”. Μπορούμε να το βάλουμε κάπου στο Δημόσιο να παίρνει έναν μισθό να βολευτεί;». Φυσικά, δεν μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά σκέφθηκα πόσα άτομα, πριν από το ΑΣΕΠ, που «δεν έπαιρναν μπρος» είχαν «βολευτεί» στο Δημόσιο. Πόσοι ήταν σε θέσεις ευθύνης;

Πώς να πάει μπροστά λοιπόν το Ελληνικό Δημόσιο, όταν κάποιοι το βλέπουν ως… αραξοβόλι; Όταν η μόνη τους έγνοια, από την ώρα που θα πάνε στη δουλειά, είναι τι ώρα θα φύγουν, πώς θα λουφάρουν ή πώς θα επωφεληθούν από τις «τρύπες» του συστήματος για να αυξήσουν, με πλάγιους τρόπους, το εισόδημά τους; Ο μόνος τρόπος να γλιτώσουμε από τους «Βασίληδες» του Δημοσίου είναι η αξιολόγηση. Αλλά πραγματική αξιολόγηση. Όχι σαν αυτή που γίνεται τώρα.

Επίσης, πρέπει να προβλεφθεί η μονιμοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων, που γίνεται τώρα στα δύο χρόνια, να γίνεται ύστερα από ουσιαστική αξιολόγηση, ίσως και έπειτα από πρόσθετες εξετάσεις επί του αντικειμένου της εργασίας τους. Είναι ο μόνος τρόπος για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο και πιο υπεύθυνο κράτος και να απαλλαγούμε από τους «Βασίληδες».

Ο Γιώργος Κοντογιάννης είναι δημοσιογράφος και πρώην βουλευτής της ΝΔ
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 15/3