Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις προκάλεσαν προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου και θυμό στον κ. Τσίπρα.

Ο προβληματισμός του Μεγάρου Μαξίμου έγκειται στην απώλεια του περίπου 4% και ο θυμός του κ. Τσίπρα στο ότι δεν εισπράττει τίποτα από τις απώλειες της ΝΔ. Και αυτό είναι εύλογο. Γιατί η κοινωνία στην πλειονότητά της πιστεύει ότι υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες για την τραγωδία στα Τέμπη, θεωρεί δε τον ΣΥΡΙΖΑ ό,τι χειρότερο ενός παλαιοκομματικού πολιτικού συστήματος. Βλέπουμε, ωστόσο, ότι με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών, υπάρχουν δυνάμεις που επιδιώκουν πολιτική ένταση. Οι ανά εβδομάδα διαδηλώσεις το αποδεικνύουν. Και, φυσικά, από κανένα στρατόπεδο δεν λείπουν οι θερμοκέφαλοι, οι οποίοι με μια άστοχη ενέργεια μπορούν να βάλουν φωτιά στο πολιτικό σκηνικό.

Είναι πρόδηλο ότι η κυβέρνηση επιδιώκει με μια σειρά θετικών πολιτικών, μέχρι τις εκλογές, να δημιουργήσει μια άλλη ατζέντα και να αναστρέψει το δυσμενές κλίμα. Στην επίτευξη του στόχου της εκτιμάται ότι θα συμβάλλει και το πασχαλινό κλίμα, αν φυσικά καταφέρει να συγκρατήσει τις τιμές και οι συζητήσεις για την ακρίβεια δεν προστεθούν στις αναπόφευκτες συζητήσεις για το δυστύχημα στα Τέμπη. Η παράταση, όμως, της προεκλογικής περιόδου πέρα των ημερομηνιών που ακούγονται και μέχρι τη λήξη της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης ενέχει κινδύνους. Η αναμονή των εκλογών αναπόφευκτα επηρεάζει την οικονομία. Κάθε επενδυτής θα περιμένει το αποτέλεσμα και ύστερα θα λάβει τις αποφάσεις του.

Το δημόσιο, στο μεγαλύτερο μέρος του, «έχει κατεβάσει μολύβια» αναμένοντας τις εκλογές, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για δυσλειτουργίες που κανείς δεν ξέρει πού μπορεί να οδηγήσουν. Όσο πιο κοντά στο θέρος γίνουν οι εκλογές τόσο ενισχύεται ο κίνδυνος πυρκαγιών. Ένα κράτος σε διαρκή προεκλογική περίοδο θα μπορέσει να τις αντιμετωπίσει με επιτυχία; Και φυσικά όσο οι εκλογές καθυστερούν τόσο τα αιτήματα κάθε συνδικαλιστικής οργάνωσης θα πολλαπλασιάζονται. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να αναμένουμε τον πλήρη επαναπατρισμό στη ΝΔ όσων σήμερα δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Συστράτευση χρειάζεται των δυνάμεων της λογικής, καθώς και των νέων και παλαιών στελεχών της ΝΔ, τα οποία πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η αστάθεια θα αποτελέσει θανάσιμο πλήγμα για την πορεία της Ελλάδας.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 20/3