Ο Αριστοτέλης έλεγε: «Η δ’ ηθική εξ έθους περιγίνεται», που σημαίνει ότι «η ηθική προέρχεται από τις συνήθειες».

Η αναφορά είναι αναγκαία όταν μιλάμε για το πολιτικό φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ. Την πολιτική χοάνη που λειτουργεί ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για κάθε ζήτημα ηθικής που αφορά τα στελέχη του. Αφορμή για την αναφορά είναι η περίπτωση Ραγκούση που έφερε στο φως η «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» και τα επιπλέον στοιχεία που δημοσίευσαν τα «Παραπολιτικά».

Σύμφωνα με τη σαββατιάτικη εφημερίδα, ο κ. Ραγκούσης μεσολάβησε και «τακτοποίησε» τον έλεγχο για την αδήλωτη εργασία Ουκρανής εργαζόμενης που η ίδια καταγγέλλει ότι διαπιστώθηκε από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας στο ξενοδοχείο της οικογένειας της συζύγου του, όπου εργαζόταν ανασφάλιστη. Βέβαια, όταν ο κ. Ραγκούσης ήταν εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, το 2007, ζητούσε την παραίτηση του τότε υπουργού Απασχόλησης, Βασίλη Μαγγίνα, μετά τις αποκαλύψεις για ανασφάλιστους Ινδούς στο σπίτι του στο Κορωπί. Το ίδιο έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Και φυσικά ο Βασίλης Μαγγίνας είχε παραιτηθεί.

Όταν λοιπόν τα πολιτικά λάθη αφορούν τη ΝΔ, οι υπουργοί και οι βουλευτές της πρέπει να παραιτούνται. Όταν αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν υφίσταται ζήτημα. Η ηθική όμως δεν είναι νόμισμα με δύο όψεις. Η ηθική και οι αρχές της είναι ένα και έχουν την ίδια εφαρμογή για όλους. Δεν μπορεί ο κ. Τσίπρας να κουνάει το χέρι στη ΝΔ όταν ο ίδιος αδιαφορεί για όσα έχει πει ο κ. Πολάκης και να εκμεταλλεύεται την αλλαγή ατζέντας που επέφερε η τραγωδία στα Τέμπη και να συμπεριφέρεται σαν να μην τρέχει τίποτα. Τα Τέμπη άλλωστε έδειξαν, με την παραίτηση Καραμανλή, ότι υπάρχουν και πολιτικοί με ήθος.

Όπως επίσης δεν είναι δυνατόν ο κ. Τσίπρας να παριστάνει ότι δεν άκουσε ή δεν διάβασε τίποτε από όσα καταγγέλλονται τις τελευταίες ημέρες για τον τομεάρχη Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ. Το χειρότερο στη ζωή και στην πολιτική είναι όταν η έλλειψη ηθικής γίνεται καθημερινότητά μας. Τότε χάνεται το μέτρο, πέφτουν οι φραγμοί και η κατρακύλα δεν έχει όρια. Και αυτό ισχύει πρωτίστως για την πολιτική, μιας και αυτή διαμορφώνει τις ζωές όλων μας.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 10/4