Το απόγευμα διαλύεται η Βουλή του ενός 24ώρου και μπαίνουμε σε νέα προεκλογική περίοδο.

Στόχος είναι από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου να προκύψει πολιτική σταθερότητα, που σημαίνει ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση, μια και συνεργασίες δεν πρόκειται να υπάρξουν. Ένας καθοριστικός παράγων των εκλογών είναι η νέα γενιά. Όχι μόνο οι 440.000 νέοι ψηφοφόροι, αλλά γενικότερα η νέα γενιά. Μια γενιά που, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου «Έτερον», εκφράζει σε ποσοστό 77,8% τη δυσαρέσκειά της για τον τρόπο που λειτουργούν η Δημοκρατία και οι θεσμοί στη χώρα μας. Τις πρώτες θέσεις στα ποσοστά δυσπιστίας των νέων καταλαμβάνουν τα ΜΜΕ (91,8%), τα πολιτικά κόμματα (89,4%), το Κοινοβούλιο (77,5%) και η κυβέρνηση (74,6%).

Σίγουρα η εικόνα αυτή δεν μπορεί να ανατραπεί μέσα στις 30 ημέρες της προεκλογικής περιόδου. Θέλει σε βάθος δουλειά και συνέπεια λόγων κι έργων για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη της νέας γενιάς. Σε έναν βαθμό αυτό έχει γίνει στην προηγούμενη τετραετία, αλλά δεν έχει προβληθεί όσο θα έπρεπε, με χαρακτηριστικά παραδείγματα και σύγκριση προεκλογικών δεσμεύσεων και υλοποιημένων δράσεων. Θα μπορούσε, όμως, η ΝΔ στην προεκλογική περίοδο που ξενικά σήμερα να προτάξει και τα θέματα που αφορούν τη νέα γενιά. Που δεν είναι μόνο τα εργασιακά. Οι νέοι σήμερα δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος, για ένα πιο κοινωνικό και δίκαιο κράτος, το δημογραφικό (που έχει σχέση με το εργασιακό και την κοινωνική πολιτική), τις παροχές υγείας κ.λπ.

Οι ανησυχίες αυτές, σύμφωνα με πολλές μετρήσεις, διαπερνούν οριζόντια τη νέα γενιά. Ανεξαρτήτως πολιτικής καταγωγής. Και ένα σημείο που πρέπει να αντιληφθεί η ΝΔ είναι ότι οι νέοι, σε πλειοψηφικά ποσοστά (53%), απορρίπτουν τους παλαιοκομματικούς διαχωρισμούς περί Αριστεράς και Δεξιάς. Είναι νέα παιδιά, έχουν προβλήματα, αλλά συνάμα έχουν και όνειρα που κάποιος πρέπει να υλοποιήσει. Και στις Δημοκρατίες αρμόδιες γι’ αυτό είναι οι κυβερνήσεις και τα κόμματα. Πριν από μερικούς μήνες, σε δημοσιογραφική έρευνα, στάθηκα στην έκκληση μιας 18χρονης κοπέλας: «Θέλω να εμπιστευθώ κάποιον», έλεγε. Κι εδώ το έργο της ΝΔ είναι βαρύ...

Γιατί τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 29/5