Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε πει ότι η πιο επικίνδυνη μορφή φασισμού είναι η αριστερόστροφη.

Το είχε δηλώσει με αφορμή τις επιθέσεις που δεχόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή είχε αντιταχθεί με σθένος στην εθνικά επικίνδυνη Συμφωνία των Πρεσπών. Πρόσφατα, ο Διονύσης Σαββόπουλος δέχθηκε φασιστικού χαρακτήρα επιθέσεις, επειδή είπε το αυτονόητο, ότι για το καλό της χώρας ελπίζει στην αυτοδυναμία της ΝΔ. Πριν από λίγες ημέρες, ο σχεδιαστής μόδας Βασίλης Ζούλιας δέχθηκε επιθέσεις, επειδή τόλμησε να δηλώσει ότι χρειαζόμαστε σταθερότητα για να συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά σε αυτή τη χώρα.

Ο μέγας πολιτικός εγκέφαλος Απόστολος Γκλέτσος, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών, είπε ότι ο ελληνικός λαός έπαθε ομαδική παράκρουση. Αλλά και ο σοβαρός Δημ. Βίτσας υπονόησε ότι για την κρίση του ελληνικού λαού στις 21 Μαΐου ίσως να φταίει ο... εγκλεισμός λόγω πανδημίας. Επίσης, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, εκτίμησε ότι μέρος του πληθυσμού που ψήφισε ΝΔ έχει ομίχλη στα μυαλά και πάσχει από το Σύνδρομο της Στοκχόλμης.

Όλα αυτά, βέβαια, ήλθαν ως απόρροια της συγκλονιστικής... «αυτοκριτικής» Τσίπρα, ότι ο λαός δεν κατάλαβε τη στρατηγική του για την απλή αναλογική. Με λίγα λόγια, εδώ συμβαίνουν δύο πράγματα: Πρώτον, αν κάποιος έχει διαφορετική άποψη από εκείνη του κόμματος και του μεγάλου αρχηγού που εκφράζει την απόλυτη αλήθεια, είναι φασίστας. Και, δεύτερον, αν κάτι πάει στραβά, φταίει ο λαός που δεν καταλαβαίνει! Αλήθεια, αυτή τη Δημοκρατία επαγγέλλονται; Αυτή είναι η αλλαγή που διακηρύσσει ο κ. Τσίπρας; Γιατί είναι παρανοϊκοί όσοι έχουν αντίθετη άποψη; Έχει «ομίχλη στα μυαλά» το 41% του ελληνικού λαού που ψήφισε ΝΔ; Μπορεί οι απόψεις τους να ακούγονται γραφικές και να αποτελούν υλικό για θερινή επιθεώρηση, αλλά, δυστυχώς, τα πράγματα είναι πιο σοβαρά.

Κάπως έτσι, άλλωστε, ξεκίνησαν στη Σοβιετική Ένωση και όποιος διαφωνούσε γινόταν μόνιμος κάτοικος σε γκούλαγκ της Σιβηρίας, κάπως έτσι ξεκίνησε και ο παράφρων Τσαουσέσκου και άλλοι «προοδευτικοί» ηγέτες του υπαρκτού Σοσιαλισμού. Η Δημοκρατία στηρίζεται στον σεβασμό της αντίθετης άποψης. Αλλά, αυτά για τον ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του οποίου, όπως φαίνεται, πάσχουν από το σύνδρομο της... Σιβηρίας, είναι επικίνδυνες μικροαστικές συνήθειες.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 31/5