ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ κράτους και Εκκλησίας στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία ήταν πάντοτε διακριτές στη νεότερη ιστορία. Όπως αναφέρει ο Ευάγγελος Βενιζέλος: «Η συνολική ιστορική εξέλιξη των σχέσεων κράτους και Εκκλησίας στην Ελλάδα και ιδίως η αξιολόγηση της μεταπολιτευτικής περιόδου μάς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Εκκλησία διαδραματίζει στη χώρα μας τον μικρότερο δυνατό πολιτικό ρόλο. Η πολιτική της στάση είναι, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, πολιτικά ουδέτερη με ίσες αποστάσεις απέναντι στα κόμματα».

Σύμφωνα με το δόγμα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, η Εκκλησία δεν πολιτεύεται ούτε αντιπολιτεύεται αλλά πορεύεται ενωτικά. «Δεν θα πει σε κάποιον τι θα ψηφίσει. Θα του πει πώς θα σώσει την ψυχή του, πώς να αγαπάει τον συνάνθρωπό του». Στην ίδια λογική ο προκαθήμενος της Ελληνικής Εκκλησίας, Ιερώνυμος, δήλωσε ότι «η Εκκλησία είναι θεανθρώπινος οργανισμός και όχι κοσμικός και εξουσιαστικός θεσμός.

Δεν είναι εκ του κόσμου τούτου, αλλά ζει και λειτουργεί μέσα στον κόσμο τούτο για να τον μεταμορφώσει, διακονώντας το ανθρώπινο πρόσωπο, κάθε πιστό, κάθε πολίτη, χωρίς διακρίσεις και, φυσικά, ανεξαρτήτως των πολιτικών πεποιθήσεων και των κομματικών προτιμήσεων του καθενός και της καθεμιάς».

Στη δε ρήση του μακαριστού Σεραφείμ ότι η Εκκλησία δεν πολιτεύεται, προσέθεσε ότι «ούτε κομματίζεται».

ΠΟΙΟΙ, όμως, είναι αυτοί που «επιζητούν να δημιουργήσουν οπαδούς και στρατούς», επικαλούμενοι το όνομα του Χριστού; Σαφώς η αναφορά γίνεται για το νεότευκτο κόμμα ΝΙΚΗ, το οποίο είδαμε από το πουθενά να φτάνει μια ανάσα πριν από το όριο για να μπει στη Βουλή. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για κόμμα του οποίου οι πόροι φέρεται να προέρχονται από πηγές που έχουν σχέση με μονές, που σχετίζονται με ρωσικά συμφέροντα. Μέχρι τώρα είχαμε κάποιους που επιχειρούσαν να μονοπωλήσουν την ταυτότητα του δημοκράτη ή του πατριώτη. Τ

ώρα μπήκαμε στη φάση που κάποιοι επιτήδειοι επιχειρούν να μονοπωλήσουν τη χριστιανική πίστη, εκμεταλλευόμενοι το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων. Λες και οι υπόλοιποι Έλληνες δεν είμαστε πατριώτες, δημοκράτες ή χριστιανοί. ΕΙΝΑΙ σαφές ότι κάποιοι παίζουν πολιτικά παιχνίδια. Και τα υποχείριά τους στο εσωτερικό δεν μπορούν ή δεν θέλουν να καταλάβουν ότι, συμμετέχοντας σε αυτά, στην ουσία πλήττουν τα συμφέροντα του χριστιανισμού, όπως εκφράζεται από την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδος αλλά και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Πλήττουν όμως και τα συμφέροντα του Ελληνισμού, αφού πραγματικός στόχος των ρωσικών συμφερόντων είναι η πρωτοκαθεδρία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η ΝΔ, ως κόμμα ευθύνης, οφείλει να ενημερώσει διά των στελεχών της για τους πραγματικούς κινδύνους που απορρέουν για το έθνος αν υποχείρια ξένων συμφερόντων επιτύχουν τον στόχο τους και μπουν στη Βουλή. Οφείλει να κινητοποιήσει τα στελέχη της στη Μακεδονία, εκεί όπου ευδοκιμούν τέτοιες αντιλήψεις, και να ρίξει στη μάχη και πρόσωπα που έχουν απήχηση τοπικά, όπως οι περιφερειάρχες Τζιτζικώστας και Κασαπίδης.

Ο κίνδυνος δεν βρίσκεται στο αν η είσοδος ενός τέτοιου κόμματος θα κόψει δυναμική από την αυτοδυναμία της ΝΔ, αλλά αν θα αποτελέσει κίνδυνο για τα εθνικά συμφέροντα. Και ο κίνδυνος αυτός πρέπει να αποτραπεί έγκαιρα και με κάθε δημοκρατικό τρόπο. Μην τρέχουμε εκ των υστέρων, όπως με τη Χρυσή Αυγή…


Ο κ. Κοντογιάννης είναι δημοσιογράφος και πρώην βουλευτής ΝΔ

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή στις 3-4/6/2023