Μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη Δημοκρατία, τα 49 χρόνια της οποίας γιορτάζουμε σήμερα, είναι οι ψευδείς ειδήσεις. Τα λεγόμενα fake news στη… νεοελληνική. Την τελευταία εβδομάδα -και με αφορμή τις πυρκαγιές- γίναμε μάρτυρες δύο τέτοιων περιστατικών… Περίπτωση πρώτη: η περίπτωση Τζουμάκα. Ενός ανθρώπου που αναδείχθηκε στο ΠΑΣΟΚ, αλλά στην πτώση του συμπαρατάχθηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου τώρα την ηγεσία διεκδικεί. Σε συνέντευξή του στον Σκάι με ύφος περισπούδαστο αποκάλυψε στον ελληνικό λαό ότι οι πυρκαγιές «είναι οργανωμένες πυρπολήσεις που στοχεύουν σε περιοχές που έχουν ενδιαφέρον να αλλάξει χρήση γης». Υποστήριξε ότι τα δάση καίγονται για να τοποθετηθούν ΑΠΕ. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τις πυρκαγιές στον Καναδά και τα Δερβενοχώρια. «Είναι γιατί θέλουν να κάνουν ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά», κατήγγειλε και για να εξαλείψει κάθε αντίρρηση στους ισχυρισμούς του, τόνισε: «Ξέρω τι σας λέω». Ποια είναι η πραγματικότητα; Οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα επιτρέπεται νομίμως να εγκατασταθούν σε δασικές εκτάσεις, εφόσον πληρούν συγκεκριμένους όρους προστασίας του περιβάλλοντος. Αντιθέτως, όταν μια έκταση καταστραφεί από πυρκαγιά κηρύσσεται αυτομάτως αναδασωτέα και η υπό αδειοδότηση εγκατάσταση υποχρεούται σε πρόσθετες, αυξημένες μελέτες, μέτρα και δράσεις προστασίας, παράλληλα με έργα αναδάσωσης και αποκατάστασης του τοπίου. Επιπλέον η σαθρότητα του εδάφους, λόγω των πυρκαγιών, καθιστά το συγκεκριμένο έδαφος σε πολλές περιπτώσεις μη κατάλληλο για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Συνεπώς, ανάλογα, άνετα θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι με βάση αυτά τα δεδομένα τις φωτιές τις βάζουν όσοι αντιτίθενται στην εγκατάσταση ΑΠΕ, καθώς έπειτα από πυρκαγιές το επιχειρηματικό εγχείρημα είναι αυξημένου κόστους.

Περίπτωση δεύτερη: Η δημοσιογράφος Ράνια Τζίμα, στο Mega, σε μια αποστροφή του λόγου της αναφερόμενη στις πυρκαγιές είπε: «Βλέπουμε την ίδια απόγνωση στα μάτια των πολιτών, ακούμε ξανά και ξανά πλέον τη μόνιμη επωδό “πάνω από όλα η ανθρώπινη ζωή”, η αξία της οποίας, προφανώς, δεν αποτιμάται. Αναρωτιέμαι, όμως, σε αυτή τη χώρα είμαστε καταδικασμένοι κάθε καλοκαίρι να βλέπουμε 50, 60, 100 σπίτια να καίγονται;». Κάποια τρολ του ΣΥΡΙΖΑ απομόνωσαν τη φράση της κυρίας Τζίμα «ακούμε ξανά και ξανά πλέον τη μόνιμη επωδό “πάνω από όλα η ανθρώπινη ζωή”» και άρχισαν να πανηγυρίζουν ότι η δημοσιογράφος και το Mega τα «χώνουν» στην κυβέρνηση. Από την άλλη πλευρά, κάποιοι «τυφλοί» οπαδοί της ΝΔ -υπάρχουν σε όλα τα κόμματα ανεγκέφαλοι- άρχισαν να υβρίζουν την κυρία Τζίμα ότι απογοητεύθηκε επειδή δεν υπάρχουν νεκροί. Και οι δύο πλευρές παρέβλεψαν τη δήλωση της δημοσιογράφου ότι «η αξία της οποίας (σ.σ.: της ανθρώπινης ζωής), προφανώς, δεν αποτιμάται», δημιουργώντας λανθασμένη εικόνα και στις δύο περιπτώσεις.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση Τζίμα, εκείνο που δεν μπορούν να κατανοήσουν κάποιοι είναι ότι έπειτα από 49 χρόνια Δημοκρατίας, το δικαίωμα να ασκούν κριτική οι δημοσιογράφοι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Και σε ό,τι αφορά την περίπτωση Τζουμάκα, δεν μπορεί κανένα πολιτικό πρόσωπο να διοχετεύει ψευδείς ειδήσεις χωρίς επιπτώσεις. Συνεπώς, μήπως θα έπρεπε κάποιος εισαγγελέας να καλέσει τον κ. Τζουμάκα να αποδείξει τους ισχυρισμούς του; Ο ίδιος άλλωστε είπε: «Ξέρω τι σας λέω». Η διασπορά ψευδών ειδήσεων, σύμφωνα με τον νόμο, τιμωρείται. Πόσω μάλλον όταν αυτές μπορεί να υπονομεύσουν την κοινωνική συνοχή.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 24/7