Μετά τα αποτελέσματα των εκλογών του Ιουνίου συνηθίσαμε να λέμε ότι ο μόνος αντίπαλος της κυβέρνησης είναι ο ίδιος ο εαυτός της.

Η κυριαρχία της στο πολιτικό σκηνικό δεν αμφισβητείται από κανέναν. Οι αντίπαλοί της δεν διατυπώνουν πειστικό πολιτικό λόγο, επιχειρήματα και προτάσεις, για να μπορέσουν να πείσουν την κοινωνία. Η ίδια η κοινωνία, όμως, είναι εκείνη που αναδεικνύει τα προβλήματα, γιατί αυτή είναι που τα βιώνει. Το μεγαλύτερο πρόβλημα; Η ακρίβεια, που όλοι αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας και η οποία έχει αναδειχθεί στο μεγαλύτερο πρόβλημα της κυβέρνησης. Μια ακρίβεια που, όσο κι αν την «ξορκίζουμε» και την αποκαλούμε «εισαγόμενη», η πραγματικότητα είναι ότι επηρεάζει αρνητικά τις ζωές μας.

Το ζήτημα άρχισε να παίρνει διαστάσεις με την έκρηξη στις τιμές του βρεφικού γάλακτος. Η κυβέρνηση «επέβαλε» 20% μείωση στις τιμές του, αν και η τιμή πώλησης στην Ελλάδα είναι διπλάσια από άλλες χώρες της Ευρώπης. Το πρόβλημα φαίνεται να κορυφώνεται με την αποκάλυψη ότι προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα πωλούνται ακριβότερα από ό,τι σε γειτονικές χώρες ή τα ίδια προϊόντα, της ίδιας μάρκας, με ίδια ποσότητα, στη χώρα μας πωλούνται ακριβότερα από ό,τι στη Βουλγαρία ή στα Σκόπια.

Καμία επιχειρηματολογία για την ερμηνεία του φαινομένου δεν μπορεί να σταθεί. Το πρόβλημα δεν είναι διαχειρίσιμο επικοινωνιακά. Για τον λόγο αυτό πρέπει να ληφθούν δραστικά, ουσιαστικά μέτρα. Και δεν είναι λογικό το επιχείρημα ορισμένων ραδιοφωνικών αναλυτών, «ας προτείνει λύσεις η αντιπολίτευση». Γιατί ο λαός τη ΝΔ εμπιστεύθηκε ως κυβέρνηση και από τη ΝΔ περιμένει λύση στο πιο καυτό πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Ούτε είναι λογικό να ρίχνουμε την ευθύνη στους καταναλωτές, που πάνε σαν «πρόβατα» και αγοράζουν υπερτιμημένα προϊόντα. Σε μια χώρα που δεν υπάρχουν οργανώσεις καταναλωτών είναι φυσικό αυτό που συμβαίνει. Ίσως θα έπρεπε η ίδια η κυβέρνηση να οργανώσει αντιδράσεις των καταναλωτών, για σαμποτάζ ακριβών προϊόντων, και για λόγους ουσίας αλλά και επικοινωνίας.

Το βέβαιο είναι ότι κάτι πρέπει να κάνει. Το αν θα ληφθούν οικονομικά, διοικητικά ή άλλα μέτρα αφορά την κυβέρνηση. Ο λαός θέλει αποτελέσματα.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 18/1