Η αντιπολίτευση, έλεγαν, ανακίνησε το θέμα για να μη γίνει συζήτηση σχετικά με τις αποκαλύψεις για τα Paradise Papers και τα όσα κατέθεσε η γραμματέας του Χριστοφοράκου.

Επρόκειτο δηλαδή για έναν αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από την αντιπολίτευση, και δη την αξιωματική.

Αναποτελεσματικά επιχειρήματα σε μια συζήτηση της συμφοράς, που μας γύρισε τριάντα χρόνια πίσω, όταν το «φως» αναμετριόταν με το «σκοτάδι» στη Βουλή.

Ακόμα και η φράση «καληνύχτα σας, κ. Μητσοτάκη» είχε ειπωθεί στη Βουλή από τον Αντρέα Παπανδρέου στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη τω καιρώ εκείνω.

Θυμίζω στους μεγαλύτερους αναγνώστες αυτής της στήλης ότι τότε το ΠΑΣΟΚ, αφού είχε προσαρμόσει την πολιτική του εγκαταλείποντας τα όποια αριστερά προτάγματά του, ανακάλυπτε το φως και το σκοτάδι μιλώντας για το παρελθόν της Νέας Δημοκρατίας, αφού στον τρέχοντα πολιτικό χρόνο συνέκλιναν οι πολιτικές τους.

Έτσι, και στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή περίσσεψαν οι χαρακτηρισμοί και δεν έλειψαν οι βαρύτατοι υπαινιγμοί για την ηθική ακεραιότητα των «μονομάχων». Ομίλησαν για ηθική αυτοί που δεν είχαν κανένα πρόβλημα να πουλήσουν όπλα στη Σαουδική Αραβία για να μακελέψει την Υεμένη, να εξοπλίσει τον ISSIS, να σκοτώσει άμαχους και μικρά παιδιά.

Μήπως αυτά είναι εμμονές κανενός ιδεοληπτικού αντιιμπεριαλιστή; Όχι. Τα ίδια είπαν η Διεθνής Αμνηστία και ομόφωνα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η μεγάλη ανηθικότητα ήταν η πώληση των όπλων στην Σαουδική Αραβία για την οποία είχαν συμφωνήσει όλες οι πτέρυγες της Βουλής πλην ΚΚΕ. Επιχείρηση αποπροσανατολισμού υπήρξε, αλλά δεν αφορούσε στο να κρυφτούν τα άπλυτα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, που αποτελεί κορυφαία μνημονιακή υποχρέωση, και άνευ αυτής δεν κλείνει ποτέ η τρίτη αξιολόγηση, ήταν το θέμα. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα αλλάξουν δραματικά το σκηνικό στην ελληνική κοινωνία. Εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια θα χαθούν για τους σημερινούς ιδιοκτήτες τους και θα περάσουν σταδιακά σε άλλους. Θα τα χάνουν αυτοί που δεν έχουν να πληρώσουν τα χρέη τους για να τα κρατήσουν και θα περνάνε στην ιδιοκτησία αυτών που έχουν κομπόδεμα για να τα πάρουν.

Ας μην ξεγελάει ότι τις πρώτες μέρες θα βγουν στο σφυρί πολυτελείς κατοικίες. Στη συνέχεια, και αφού ο κόσμος συνηθίσει στην ιδέα, δεν θα μείνει τίποτα όρθιο. Δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι οι πλειστηριασμοί θα αφορούν οφειλές πάνω από τριακόσιες χιλιάδες ευρώ είναι χωρίς αντίκρισμα και δεν επιβεβαιώνονται από κανένα κορυφαίο στέλεχος τράπεζας. Η λαϊκή κατοικία θα βγει στο σφυρί. Το ίδιο θα συμβεί και με μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι οικονομικά αδύναμοι θα χάνουν την περιουσία τους και οι οικονομικά δυνατοί θα την αυξάνουν. Οι κεφαλαιούχοι Έλληνες και ξένοι θα αυξήσουν κατακόρυφα την περιουσία τους.

Πρόκειται για μια νέα βίαιη αναδιανομή περιουσίας και εισοδήματος στην Ελλάδα. Η πρώτη έγινε στο «έμπα» του εικοστού πρώτου αιώνα με το Χρηματιστήριο. Επρόκειτο για τη μεγάλη εκσυγχρονιστική αλητεία των κυβερνήσεων Σημίτη. Αυτές τις μέρες, δεκαπέντε χρόνια μετά, μάθαμε ότι καμιά σαρανταριά «αστέρες» του Χρηματιστηρίου εκείνης της εποχής θα παραπεμφθούν σε δίκη για εκείνη την εγκληματική αναδιανομή.

Εννοείται πως για το έγκλημα που συντελείται τώρα με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς δεν ανοίγει μύτη στη Βουλή. Εκεί οι «σκληρές μάχες» δίνονται για να μάθουμε ποιανού ο μεσάζοντας για την πώληση όπλων είναι ο «καλύτερος» και ποιος θα έκλεινε τη συμφωνία με καλύτερες τιμές. Στο μεταξύ οι φτωχοποιημένοι Έλληνες θα χάνουν τα σπίτια τους…