Στην γεωμετρία είναι απίθανο. Στην πολιτική όμως «γίνεται» να τετραγωνιστεί ο κύκλος. Ειδικά στην μικροπολιτική στην οποία ειδικεύεται ο αρχηγός των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος. Το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ δίνει την ευκαιρία σε όλους μας να παρακολουθήσουμε πως ο Πάνος Καμμένος επιχειρεί να τετραγωνίσει τον κύκλο και να κρατήσει την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο.

Ο αρχηγός των ΑΝΕΛ σωστά διέγνωσε ότι το θέμα με την ονομασία της γειτονικής χώρας έχει αρκετό πολιτικό ψωμί. Κι αφού στη Νέα Δημοκρατία δυσκολεύονται να το φάνε, μετά την σαφή θέση που πήρε το κόμμα όταν ήταν στην κυβέρνηση υπό τον Κώστα Καραμανλή το 2008, ο υπουργός Αμυνας βρήκε την χρυσή ευκαιρία να χορτάσει όταν όλοι διαπίστωναν πως ήταν λίγα τα πολιτικά ψωμιά του.

Αν ο αείμνηστος Μητσοτάκης είχε πει σχετικά με το θέμα, ότι κανείς δεν θυμάται μετά από δέκα χρόνια, ο αρχηγός των ΑΝΕΛ σκέφτηκε ότι κανείς δεν θα θυμάται ότι ο ίδιος ήταν στην κυβέρνηση Καραμανλή όταν περνούσε χωρίς διαφωνίες η θέση για σύνθετη ονομασία. Κατά σύμπτωση πάνε δέκα χρόνια από τότε…

Ο κ. Καμμένος δεν έχει άδικο όταν σκέφτεται πως αρνούμενος την θέση εκείνη μπορεί να βρει κάποιο ακροατήριο μέσα στις τάξεις των ψηφοφόρων της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ετσι, προσπαθεί να πετύχει να μην τα σπάσει με τον κ. Τσίπρα αλλά ταυτόχρονα να κάνει και τα κορδελάκια του όπως έλεγε η Τζένη Καρέζη στην ταινία «Δεσποινίς διευθυντής»…

Θα δυσκολευτεί πολύ αυτή την φορά αλλά φαίνεται πως θεωρεί ότι αξίζει τον κόπο να ευτελίσει παραπέρα την κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμφανίζεται να δηλώνει πως έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά που χειρίζεται την υπόθεση αλλά εξακολουθεί να αρνείται την σύνθετη ονομασία!

Πρόσφατα προσχώρησε στην ρητορική του Γιώργου Καρατζαφέρη που επιδεικνύοντας προπολεμικούς χάρτες, επιμένει πως η γειτονική χώρα πρέπει να λέγεται «Βαρντάσκα». Ας προσπεράσουμε το γελοίο του πράγματος να θες να επιβάλλεις σε μια άλλη χώρα ποιο θα είναι το όνομά της. Πιο γελοίο είναι άλλωστε να βγαίνει ο κ. Κοτζιάς και ερμηνεύοντας τάχα τον Καμένο να λέει πως ο υπουργός Αμυνας δεν δέχεται τη λέξη «Μακεδονία» στην σύνθετη ονομασία εφόσον αυτή αποδίδεται στα ελληνικά!!!

Ακόμα κι ο μετρ στις κυβιστήσεις, αρχηγός των ΑΝΕΛ δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτή την τόσο επιπόλαιη σανίδα σωτηρίας. Στην ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο του κόμματός του την περασμένη εβδομάδα είχε αναφέρει πως «υπάρχουν σλαβικοί όροι, όπως Βαρντάρσκα, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι γείτονες και τους οποίους αποδεχόμαστε. Ούτε new (νέα), ούτε upper (άνω) Μακεδονία».

Την περασμένη Κυριακή, μάλιστα, είχε ζητήσει και δημοψήφισμα για το θέμα της ονομασίας κάνοντας μια ακόμα προσπάθεια να φανεί δημοκρατικός μεν αλλά αμετακίνητος. Μόνο που στην συγκεκριμένη περίπτωση ο αγώνας του ΑΝΕΛ και του αρχηγού τους για εκλογική επιβίωση είναι πιθανό να φέρει σε αδιέξοδο τον κ. Τσίπρα που πιεζόμενος αφόρητα από τους αμερικανούς3 φίλους του και το ΝΑΤΟ επιχειρεί να κλείσει το θέμα της ονομασίας για να εισέλθει η ΠΓΔΜ στην ατλαντική συμμαχία.

Ετσι, βρισκόμαστε λίγο πριν επιβεβαιωθεί η λαϊκή παροιμία «όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες». Εκτός αν την τελευταία στιγμή ο Πάνος Καμένος κάνει μια ακόμα πολιτική πιρουέτα-κυβίστηση και προκειμένου να παρατείνει την παραμονή του στην υπουργική καρέκλα, υπογράψει…