Η Συµφωνία των Πρεσπών αποτελεί µια αποτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Τα αποτελέσµατά της συνεχίζουν να ενοχλούν τη µεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων.

Χαρακτηριστική είναι και η δεύτερη δικαστική απόφαση που αποδέχεται το αίτηµα µιας ΜΚΟ της Φλώρινας για ίδρυση κέντρου διδασκαλίας της λεγόµενης «µακεδονικής γλώσσας». Οι συντάκτες της συµφωνίας παραβίασαν κόκκινες γραµµές που είχε χαράξει ο Ελληνισµός από το 1870 και αποδέχθηκαν αναφορές στη «µακεδονική γλώσσα» και στη «µακεδονική εθνότητα», την οποία ανακάλυψε το κοµµουνιστικό καθεστώς του Τίτο.

Εκείνο που µε προβληµατίζει είναι ότι και οι δύο δικαστικές αποφάσεις δεν έλαβαν υπ’ όψιν τους µια σηµαντική δήλωση της κυβερνήσεως των Σκοπίων για το θέµα της γλώσσας. Υπό την πίεση της Βουλγαρίας, η οποία θέτει ακόµη βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε., η κυβέρνηση που εδρεύει στα Σκόπια προέβη στις 19 Ιουλίου 2022 στην ακόλουθη δήλωση ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οπως γνωρίζουµε, η δηµόσια δήλωση µιας κυβερνήσεως δηµιουργεί ∆ίκαιο.

Παραθέτω τη δήλωση: «Η λογοτεχνική µακεδονική γλώσσα κωδικοποιήθηκε το 1945. Σύµφωνα µε τις γνώσεις που καθιερώνονται µε πράξεις, τις ευρέως αποδεκτές θεωρίες και εµπειρικές έρευνες των σύγχρονων, παγκόσµιων σλαβικών και γλωσσολογικών επιστηµών, η µακεδονική γλώσσα, ως σλαβική, έχει τη δική της γλωσσική, χωρική και χρονική συνέχεια. Αυτή η συνέχεια βασίζεται στην ιδιαίτερη ανάπτυξη των διαλέκτων που βρίσκονται στη βάση της και διαδόθηκαν στο έδαφος της σηµερινής ∆ηµοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. Η µακεδονική γλώσσα ορίζεται ως µια σλαβική γλώσσα, η οποία ανήκει στη νοτιοσλαβική οµάδα γλωσσών, που µε τους αιώνες αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε σε µια υπερδιαλεκτική, εθνική, τυπική γλώσσα του µακεδονικού λαού».

Βλέπουµε ότι η ίδια η κυβέρνηση των Βόρειων γειτόνων µας παραδέχεται ότι η λεγόµενη «µακεδονική γλώσσα» ουσιαστικά κατασκευάσθηκε το 1945, επί κοµµουνιστικού καθεστώτος, και µάλιστα προέρχεται από διαλέκτους που οµιλούνται εντός του σηµερινού κράτους. Η Φλώρινα δεν ανήκει στο κράτος αυτό. Αρα η κυβέρνηση των Σκοπίων, εµµέσως πλην σαφώς, οµολογεί ότι ουδεµία σχέση έχει η επίσηµη γλώσσα του κράτους µε τοπικές ελληνοσλαβικές διαλέκτους λίγων κατοίκων της Φλώρινας. Αν οι δικαστικές αποφάσεις λάµβαναν υπ’ όψιν τους αυτή τη δήλωση, θα είχαν τελείως διαφορετικό περιεχόµενο.

Είναι προφανές ότι η Συµφωνία των Πρεσπών θα χρησιµοποιθεί και ως προπαγανδιστικό όπλο στην προεκλογική περίοδο ενόψει της 21ης Μαΐου. Ηδη διαβάζω µηνύµατα ορισµένων µικρών οµάδων που διεκδικούν την ψήφο µας και κατηγορούν εξίσου τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα ∆ηµοκρατία για τη συµφωνία. Κακώς κατηγορείται η Ν.∆., διότι είχε εγκαίρως και σαφώς προειδοποιήσει ότι δεν πρέπει να κυρωθεί η συµφωνία από τη Βουλή. ∆υστυχώς η συµφωνία κυρώθηκε από 153 βουλευτές και µάλιστα µε τη βοήθεια ορισµένων βουλευτών που εξελέγησαν µε τους ΑΝ.ΕΛ. του κ. Καµµένου.

Κάποιοι από αυτούς που σήµερα διαµαρτύρονται για τη συµφωνία ψήφισαν το 2015 τους ΑΝ.ΕΛ. και µε την ψήφο τους κράτησαν επί 4,5 χρόνια τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Ετσι φτάσαµε στη Συµφωνία των Πρεσπών. Το 2015 κάποιοι διεκδικούσαν την ψήφο µας υποσχόµενοι ψευδώς ότι θα σχίσουν το Μνηµόνιο. Τώρα, κάποιοι άλλοι υπόσχονται ότι θα σχίσουν τη Συµφωνία των Πρεσπών. Είναι αναξιόπιστοι.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 8/4