Η ψήφος των Τούρκων πολιτών έφερε τον Ερντογάν µία ανάσα από την τελική νίκη. Είναι δύσκολο να χάσει την επανεκλογή του στον β’ γύρο, στις 28 Μαΐου.

Και επειδή του αρέσουν οι συµβολισµοί, θυµίζω: Την εποµένη των εκλογών είναι η επέτειος της Αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως, το 1453. Θα την αξιοποιήσει καταλλήλως. Και µετά από δύο µήνες συµπληρώνονται 100 χρόνια από την τελική Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης (24 Ιουλίου 1923). Θέλει οπωσδήποτε να είναι παρών ως Πρόεδρος, για να τονίσει ότι θεωρεί άδικα τα σύνορα που καθορίστηκαν στη Λωζάννη.

Οι αναγνώστες αυτής της στήλης γνωρίζουν την άποψη του υπογράφοντος. Οποιος κι αν εκλεγεί τελικά, µικρές θα είναι οι αλλαγές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Με τον Ερντογάν µάς ανησυχεί η νεοοθωµανική λογική του. Με τον Κιλιτσντάρογλου -αν γίνει η έκπληξη και εκλεγεί- θα έχουµε πρόβληµα, διότι αµφισβητεί τη συµφωνία για τους µετανάστες που έχει υπογράψει η Τουρκία µε την Ευρωπαϊκή Ενωση. Και ας µην ξεχνούµε ότι στη Βουλή υπάρχουν δύο ακραία εθνικιστικά κόµµατα, µε σύνολο ψήφων γύρω στο ένα πέµπτο των ψηφισάντων: 10% έλαβε το Κόµµα Εθνικιστικής ∆ράσης του Μπαχτσελί (σύµµαχος του Ερντογάν) και 10% η κ. Ακσενέρ µε το Καλό Κόµµα (σύµµαχος του Κιλιτσντάρογλου).

Η Ελλάς δεν επιλέγει, ούτε έχει προτιµήσεις. Προετοιµάζεται για το καλύτερο, αλλά και για το χειρότερο σενάριο. Με συµµαχίες, αµυντική θωράκιση, ψυχική ενότητα, άριστη συνεργασία µε την Κύπρο και αξιοποίηση της ευρωπαϊκής ένταξής µας. Ευτυχώς που «µείναµε Ευρώπη» το 2015 και έτσι µπορούµε να ελέγχουµε την πορεία της Τουρκίας και της Αλβανίας. Ο στενός φίλος του Ερντογάν, ο Αλβανός πρωθυπουργός Ράµα, προσπάθησε να τροµοκρατήσει τους Ελληνες της Χειµάρρας, αλλά δεν το κατόρθωσε. Η αυθαίρετη σύλληψη του ήδη εκλεγµένου δηµάρχου Φρέντι Μπελέρη και ενός συνεργάτη του -µε σοβαρά προβλήµατα υγείας- καταδεικνύει ότι δεν εφαρµόζεται το κράτος ∆ικαίου για τους Ελληνες στη γείτονα χώρα. Η Χειµάρρα έµεινε ολόρθη, για να θυµηθούµε το σχετικό ποίηµα του Κωστή Παλαµά, και υπογραµµίζει τα εθνολογικά και διοικητικά όρια του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισµού.

Ορθώς ενήργησε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και κατήγγειλε την αλβανική αυθαιρεσία σε όλα τα διεθνή βήµατα. Αλλωστε, ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί τη Χειµάρρα προ ολίγων µηνών, παρά τις ενστάσεις της αλβανικής κυβέρνησης. Μας εκφράζει όλους η δήλωσή του ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας εξαρτάται από τον σεβασµό των δικαιωµάτων της ελληνικής εθνικής µειονότητας.

Προτείνω να προσέξουµε και τα εξής:

  • Να καταργηθούν οι µειονοτικές ζώνες του κοµµουνιστικού καθεστώτος, που δεν περιλαµβάνουν τις πόλεις της Κορυτσάς, του Αργυροκάστρου, της Χειµάρρας κ.ά. - Να ζητήσουµε παρέµβαση διεθνών οργανισµών για την καταπάτηση των ελληνικών περιουσιών.
  • Να απαιτήσουµε διαφάνεια και έντιµη καταγραφή των αριθµητικών δεδοµένων της ελληνικής µειονότητας κατά την επικείµενη απογραφή του πληθυσµού.
Απέναντι στον εθνικισµό της Τουρκίας και τις αυθαιρεσίες της αλβανικής κυβέρνησης, η πατρίδα µας πρέπει να ασκήσει ψύχραιµη, αλλά και αποφασιστική πολιτική. Ζούµε σε µια περιοχή γεωπολιτικώς ασταθή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα στελέχη της Νέας ∆ηµοκρατίας αντιµετώπισαν µε επιτυχία τις τουρκικές προκλήσεις και τα πρόσφατα γεγονότα στη Χειµάρρα.

Στις εκλογές της 21ης Μαΐου προτείνω να τους δώσουµε ψήφο εµπιστοσύνης.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 20/5