Η Ινδία θεωρείται ως η νέα ανερχόµενη στρατιωτική, οικονοµική και τεχνολογική υπερδύναµη. Η Ελλάς θα έχει όφελος από την ανάπτυξη στενότερης συνεργασίας µε αυτή σε πολλούς τοµείς. ∆εν είναι τυχαία η πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους ηγέτες της Κύπρου και του Ισραήλ να κληθεί ο Ινδός πρωθυπουργός Μόντι ώστε η τριµερής συνεργασία να γίνει τετραµερής: Ελλάς, Κύπρος, Ισραήλ, Ινδία. Πληθυσµιακά, η Ινδία είναι η πρώτη στον κόσµο, έχοντας ξεπεράσει και την Κίνα. Τεχνολογικά, έχει κάνει εντυπωσιακές προόδους.

Προσφάτως ινδικός δορυφόρος προσεδαφίσθηκε στη Σελήνη. Ηδη γίνεται λόγος για τον «αιώνα της Ινδίας». ∆ιπλωµατικά, είναι δραστήρια σε διάφορους χώρους. Μετέχει στη Σύνοδο G20, όπου ανήκουν οι 19 πιο ανεπτυγµένες χώρες του κόσµου συν την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτές τις ηµέρες η Ινδία φιλοξενεί τη φετινή Σύνοδο. Επίσης µετέχει στην οικονοµική συνεργασία µε Βραζιλία, Ρωσία, Κίνα και Νότιο Αφρική, γνωστή ως BRICS. Αλλά µετέχει και στην αµυντική συνεργασία γνωστή ως Quad, µαζί µε ΗΠΑ, Αυστραλία και Ιαπωνία. Μας ενδιαφέρει ιδιαιτέρως το γεγονός ότι η Ινδία ενοχλείται από τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Τουρκίας. Βασική αιτία, η στενή συνεργασία της Αγκυρας µε το Πακιστάν (οικονοµική, στρατιωτική κ.λπ.). Η Ινδία διαφωνεί µε το Πακιστάν για το πού ανήκει το Κασµίρ.

Η Τουρκία του Ερντογάν στηρίζει την πακιστανική άποψη. Αντιστρόφως, το Πακιστάν έχει δηλώσει ότι κατανοεί τις θέσεις της Αγκυρας για το µέλλον των Κατεχοµένων στην Κύπρο. Τον Νοέµβριο του 1983 το Πακιστάν είχε αρχικά δηλώσει ότι θα αναγνωρίσει το ψευδοκράτος, αλλά υπανεχώρησε µετά το Ψήφισµα 541 του Συµβουλίου Ασφαλείας. Η πρόταση του πρωθυπουργού να κάνουµε την Ινδία στρατηγικό εταίρο µας είναι σωστή. Επειδή ένα από τα ισχυρά όπλα του Ελληνισµού είναι η Ιστορία και ο πολιτισµός, θα είναι χρήσιµο να µελετήσουµε µε τους Ινδούς επιστήµονες τη σηµαντική κληρονοµιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην περιοχή τους.

Μία από τις µορφές της ελληνιστικής παρουσίας µετά τον θάνατο του Μακεδόνα στρατηλάτη ήταν η ανάπτυξη ενός ελληνοϊνδικού πολιτισµού στην περιοχή. Στα νεότερα χρόνια (µέσα 19ου αιώνος) καταγράφεται η παρουσία ελληνικής παροικίας εµπόρων στην Καλκούτα και στη Βοµβάη (οικογένεια Ράλλη). Σήµερα, στο Πανεπιστήµιο της Καλκούτας λειτουργεί έδρα Ελληνικών Σπουδών. Σε πολλές πόλεις έχουν δηµιουργηθεί ορθόδοξες χριστιανικές κοινότητες και ιδρύµατα που υπάγονται στη Μητρόπολη Σιγκαπούρης του Οικουµενικού Πατριαρχείου.

Η συνεργασία µε την Ινδία δεν πρέπει να αξιοποιηθεί µόνο ως αποτρεπτική ενέργεια (κατά του τουρκικού επεκτατισµού), αλλά και ως µια δέσµη πολλαπλών συνεργειών σε ποικίλες δράσεις. Οι προκλήσεις της εποχής απαιτούν απαντήσεις µε φαντασία, δηµιουργικότητα και άνοιγµα νέων δρόµων, χωρίς όµως να θέτουµε σε κίνδυνο τις σταθερές και εδραιωµένες συµµαχίες µας. Και µια ενδιαφέρουσα πληροφορία: Ηδη στην Ινδία διεξάγεται δηµόσιος διάλογος για το όνοµα της χώρας.

Ο πρωθυπουργός Μόντι και το κόµµα Μπαρατίγια Τζανάτα θεωρούν ότι ο όρος Ινδία είναι αποικιοκρατικός και πρέπει να αλλάξει. Προτείνουν το όνοµα Μπαράτ, ως ευρισκόµενο πιο κοντά στην τοπική γλώσσα και την εθνική παράδοση. Είτε µε την Ινδία είτε µε το Μπαράτ, η στενότερη συνεργασία είναι ευπρόσδεκτη. Αναµένουµε να δούµε την επόµενη, τετραµερή πλέον, συνάντηση των ηγετών της Ελλάδος, της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ινδίας.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 9 Σεπτεμβρίου 2023.