avatar

Ελληνοφρένεια
Θύμιος Καλαμούκης, Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης

Οι Γάλλοι αδίκησαν τον πολιτισμό τους

Άρθρο γνώμης

Το ωραίο, το µεγάλο και το αληθινό, όπως υµνεί το Ολυµπιακό Πνεύµα ο Κωστής Παλαµάς, δεν το είδαµε στην τελετή έναρξης

teletienarksis-parisi
Η Γαλλία είναι µια σπουδαία χώρα και ο πολιτισµός της έχει παγκόσµια ακτινοβολία. Οµως οι υπεύθυνοι για την τελετή έναρξης των Ολυµπιακών Αγώνων του Παρισιού αδίκησαν τον γαλλικό πολιτισµό. Παρουσίασαν ένα θέαµα εν πολλοίς ακατανόητο, µε ακρότητες που δεν έχουν σχέση µε το Ολυµπιακό Πνεύµα. Οι αντιδράσεις δείχνουν ότι τα δρώµενα ενόχλησαν τους χριστιανούς όλου του κόσµου και πολλούς άλλους.

Ηταν ο «Μυστικός ∆είπνος» του Ντα Βίντσι ο πίνακας στον οποίο παρέπεµπε το απαράδεκτο δρώµενο; Ηταν η χριστιανική πίστη ο στόχος του χλευασµού; Προφανώς ναι. Αρχικά βρήκαν τη δικαιολογία ότι η αναφορά γινόταν στον πίνακα ενός Ολλανδού ζωγράφου. Κανείς δεν τους πίστεψε, όπως δείχνουν οι αντιδράσεις. Η κοινή λογική λέει ότι όταν απευθύνεσαι σε εκατοµµύρια ανθρώπους σε όλη τη Γη, παραπέµπεις σε έναν πολύ γνωστό πίνακα, που εύκολα τον ανακαλούν στη µνήµη τους οι περισσότεροι. ∆εν παραπέµπεις σε έργο άγνωστο στους πολλούς και γνωστό µόνο στους ιστορικούς της Τέχνης.

Ενας εκ των «ηθοποιών» που µετείχαν στο δρώµενο µε την κυρία που φορούσε αποµίµηση φωτοστέφανου το παραδέχθηκε. Στα «Νέα» της 29ης/7/2024 διαβάζουµε δήλωση κάποιου Πισέ, ο οποίος δέχεται ότι πράγµατι υπήρξε αποµίµηση του πίνακα του Ντα Βίντσι και ότι «είναι µία βιβλική αναπαράσταση, που έχει χρησιµοποιηθεί στην ποπ κουλτούρα εδώ και δεκαετίες και δεν υπήρξε ποτέ πρόβληµα». Οι αρχαίοι Ολυµπιακοί Αγώνες δεν προσέβαλαν ποτέ τις θρησκευτικές πεποιθήσεις που είχαν τότε οι Ελληνες. Αντιθέτως, ήταν αφιερωµένοι στον ∆ία, όπως και τα Πύθια, που ετελούντο στους ∆ελφούς, ήσαν αφιερωµένα στον Απόλλωνα. Αν ζούσε η µεγάλη Γαλλίδα ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ροµιγί, θα επέπληττε τους συµπατριώτες της που οργάνωσαν την τελετή. ∆εν προσέβαλαν µόνο τους χριστιανούς. ∆ιαστρέβλωσαν ακόµα και την Αρχαία Ελληνική Ιστορία. Πολλοί Γάλλοι διανοητές και πολιτικοί που δεν ζουν σήµερα θα είχαν απογοητευθεί από την τελετή. Είµαι βέβαιος. Θα ήταν ενοχληµένος ο Πολ Βαλερί, ποιητής και φιλόσοφος, ο οποίος το 1924 έγραψε το περίφηµο δοκίµιο για τις ρίζες του ευρωπαϊκού πολιτισµού.

Εκεί τόνιζε ότι χωρίς Αρχαία Ελλάδα, χωρίς Ρωµαϊκό ∆ίκαιο, χωρίς χριστιανική διδασκαλία, δεν νοείται Ευρώπη. Η Γαλλία είναι θεµελιώδης πυλώνας της Ευρώπης. Θα έπρεπε να θυµάται αυτές τις επισηµάνσεις του διάσηµου τέκνου της. Θα διαφωνούσε µε την τελετή ο αρχηγός της Γαλλικής Αντίστασης κατά των ναζί, ο στρατηγός και πρόεδρος Κάρολος ντε Γκωλ. Πάντοτε υπογράµµιζε τις χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης και δήλωνε πιστός χριστιανός.

Το ωραίο, το µεγάλο και το αληθινό, όπως υµνεί το Ολυµπιακό Πνεύµα ο Κωστής Παλαµάς, δεν το είδαµε στην τελετή έναρξης

Θα ήταν ενοχληµένος µε την τελετή έναρξης και ο αείµνηστος Γάλλος πρόεδρος Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν. Οταν έγινε η συζήτηση για ένα Σύνταγµα της Ευρώπης, προσπάθησε να εισαγάγει την αναφορά στη χριστιανική κληρονοµιά και πρότεινε τον ορισµό της ∆ηµοκρατίας που διαβάζουµε στον Θουκυδίδη («Περικλέους Επιτάφιος»).

Θα ήταν οπωσδήποτε επικριτικός και ο αείµνηστος Γάλλος σοσιαλιστής και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Ντελόρ, ο οποίος ποτέ δεν έχανε την κυριακάτικη Θεία Λειτουργία, ως πιστός ρωµαιοκαθολικός. Το ωραίο, το µεγάλο και το αληθινό, όπως υµνεί το Ολυµπιακό Πνεύµα ο Κωστής Παλαµάς, δεν το είδαµε στην τελετή έναρξης. Οι ιδρυτές των σύγχρονων Ολυµπιακών Αγώνων, ο ∆ηµήτριος Βικέλας και ο Πιερ ντε Κουµπερτέν, µάλλον θα συµφωνούσαν µε αυτή τη διαπίστωση. 


*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»