ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ την αποκάλυψη από την ΕΥΠ της Ρωσίδας κατασκόπου που δρούσε στην Ελλάδα, θυμήθηκα μία ιστορία με την οποία είχα ασχοληθεί δημοσιογραφικά παλαιότερα.

Ο Γιούρι Αλεξάντροβιτς Μπεζμένοφ ήταν ένας Σοβιετικός πρώην υψηλόβαθμος πράκτορας, επικεφαλής σε τμήμα ψυχολογικών επιχειρήσεων της KGB, ο οποίος στα τέλη της δεκαετίας του ’70 αυτομόλησε στη Δύση. Σφόδρα αντικομμουνιστής, όπως εξελίχθηκε μετά την αυτομόλησή του, έδωσε σειρά διαλέξεων σε αμερικανικά πανεπιστήμια, εξηγώντας τους τρόπους υπονόμευσης που χρησιμοποιούσε η τότε ΕΣΣΔ για να αποσταθεροποιήσει τα αντίπαλα δυτικά κράτη. Ο Μπεζμένοφ στην ουσία αποκάλυπτε το εγχειρίδιο για την εκτέλεση υβριδικών επιχειρήσεων διάβρωσης που διεξήγαγαν οι Σοβιετικοί κατά των αντιπάλων τους.

Παραθέτουμε συνοπτικά -λόγω χώρου- αποσπάσματα από τις ομιλίες του και θα επανέλθουμε στο επόμενο φύλλο ή και φύλλα. Όταν τελειώσουμε, θα καταλάβει ο καθένας τι έχει συμβεί στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες… Από ποιον, ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του.

«ΑΝ ΠΑΡΟΥΜΕ ολόκληρο τον προϋπολογισμό σε χρήμα και ανθρώπινο δυναμικό που η KGB δαπανά εκτός σοβιετικών συνόρων, θα ανακαλύψουμε ότι μόνο το 15% των χρημάτων αυτών πάει αποκλειστικά στην κατασκοπεία της KGB. Το υπόλοιπο 85% των πόρων δαπανάται στην υπονόμευση (…) Αυτός που θα υπονομεύσει είναι ο φοιτητής που έρχεται στο πλαίσιο ανταλλαγής φοιτητών, ο ηθοποιός, ο καλλιτέχνης, ένας δημοσιογράφος σαν κι εμένα, όπως ήμουν πριν από δέκα χρόνια. Η υπονόμευση είναι αμφίδρομη δραστηριότητα. Δεν μπορείς να υπονομεύσεις έναν λαό που δεν θέλει να υπονομευτεί (...) Η υψηλότερη τέχνη του πολέμου είναι να μην πολεμάς καθόλου, αλλά να υπονομεύσεις οτιδήποτε έχει αξία στη χώρα του εχθρού σου, ώστε η αντίληψη της πραγματικότητας στο μυαλό του να διαστρεβλωθεί τόσο πολύ, σε σημείο που να μη σε θεωρεί καν εχθρό! Να πιστέψει ότι το δικό σου σύστημα, ο δικός σου πολιτισμός και τα δικά σου ήθη αποτελούν εναλλακτικές που όχι μόνο δεν τις απεχθάνεται, αλλά τις επιθυμεί και τις προτιμά από το να πεθάνει για τις δικές του. Tη χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε τις δραστηριότητες για την καταστροφή πραγμάτων όπως η πίστη, η θρησκεία, το οικονομικό και πολιτικό σύστημα μιας χώρας (…)

Τι είναι η υπονόμευση; Αποτελείται από τέσσερα χρονικά στάδια: Το 1ο στάδιο της υπονόμευσης είναι το στάδιο που ονομάζεται “εκφυλισμός”. Το 2ο στάδιο είναι η “αποσταθεροποίηση”. Το 3ο στάδιο είναι αυτό της “κρίσης”. Το 4ο στάδιο είναι η “εξομάλυνση”…». Συνεχίζεται… (τη Δευτέρα)

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 18/3