Η Αριστερά ως γνωστόν είναι πολύ ικανή στην κατασκευή «ηρώων», «μαρτύρων», «αγωνιστών της δημοκρατίας», ακόμα και όταν πρόκειται για δηλωμένους σκληρούς σταλινικούς, των οποίων πρώτος και βασικός στόχος και εχθρός είναι η δημοκρατία. Ψιλά γράμματα. Μαζί με τη δημοκρατία αντίπαλος και θύμα των κομμουνιστών και των παραφυάδων είναι η αλήθεια. Προχθές ήταν η επέτειος εκτέλεσης του Νίκου Μπελογιάννη. Του «ανθρώπου με το γαρίφαλο», όπως λέει η Αριστερά, του «ανθρώπου με τον ασύρματο», όπως είναι η αλήθεια, μέσω του οποίου πρόδιδε τη χώρα στον σοβιετικό ολοκληρωτισμό. Για αυτό εκτελέστηκε και όχι επειδή ήταν κομμουνιστής.

Για λόγους χώρου και για να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του, μικρό απόσπασμα από τον λόγο του Μπελογιάννη για τα εβδομηκοστά γενέθλια του Στάλιν. «Σήμερα σε όλες τις γωνιές του κόσμου εκατοντάδες εκατομμύρια εργαζόμενοι, μυριάδες αμέτρητες απλοί άνθρωποι, εύχονται από τα βάθη της καρδιάς τους χρόνια πολλά στον Στάλιν. Ποτέ κανένας άνθρωπος στον κόσμο ύστερα από τον Λένιν δεν συγκέντρωσε τόσα βουνά αγάπης και αφοσίωσης, αλλά και τόσους σωρούς από λυσσασμένο μίσος.
Για κάθε τίμιο άνθρωπο, για κάθε αγωνιστή του δίκιου και της λευτεριάς, για την ατελείωτη φάλαγγα των κομμουνιστών, ο Στάλιν είναι ο σοφός δάσκαλος, ο αγαπημένος φίλος, ο δοξασμένος αρχηγός. Είναι η καρδιά της καρδιάς μας. Είναι ο “μπάρμπας”, όπως με μια λέξη τον ονομάζει χαϊδευτικά ο λαός μας. (...) Ο Στάλιν ενσαρκώνει τους πόθους και τις επιθυμίες, τις ελπίδες και τα όνειρα εκατομμυρίων και δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Είναι η προσωποποίηση μιας ολόκληρης εποχής, της πιο ιστορικής εποχής, της εποχής του κομμουνισμού.

Για αυτό είναι και μεγάλος. (...) Όταν μιλάει ο Στάλιν, μιλάει η ζωή, η αλήθεια, η πείρα ολοκλήρων αιώνων. Στα λόγια του καθρεφτίζεται ολοζώντανο το παρόν και ζωγραφίζεται με ακρίβεια το μέλλον. (...) Ό,τι πιο αγνό και μεγάλο, ό,τι πιο αληθινό και ανθρώπινο, ό,τι δυνατό και ηρωικό έχει να δείξει η ιστορία σήμερα, αυτό γεννιέται από τις ιδέες του κομμουνισμού, το εμπνέει ο Στάλιν. (...) Το όνειρο κάθε αγωνιστή πρέπει να ’ναι να μοιάσει όσο περισσότερο μπορεί με τον Στάλιν. (...) Έπαθλο του αγώνα μας θα ’ναι σύντομα η λαϊκοδημοκρατική-σοσιαλιστική Ελλάδα, γιατί τον ηρωικό μας αγώνα τον παραστέκει ο Στάλιν. (...) Ζήσε ακόμα πολύ, πάρα πολύ, μεγάλε Στάλιν!.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή