ΟΠΟΙΟΣ στοιχειωδώς παρακολουθεί τις εξελίξεις διεθνώς αντιλαμβάνεται ότι βρισκόμαστε εν μέσω μιας παρατεταμένης, βίαιης αλλαγής στο διεθνές σύστημα, η οποία όταν και όπως ολοκληρωθεί δεν θα έχει αφήσει πίσω της τίποτα που να θυμίζει τον σημερινό κόσμο. Ο χάρτης θα έχει αλλάξει. Με αίμα, καταστροφές, ανατροπές, όπως αυτές που συντελούνται στην Ουκρανία και στις αντανακλάσεις αυτής της παγκόσμιας σύγκρουσης, όπως στο Σουδάν. Οι αναδυόμενες δυνάμεις της Ευρασίας, της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής αμφισβητούν με ένταση την οικονομική, γεωπολιτική, στρατιωτική, τεχνολογική και πολιτισμική πρωτοκαθεδρία της Δύσης. Το ΑΕΠ των BRICS σύντομα θα ξεπεράσει το αντίστοιχο των G7. Σε επίπεδο ηπείρων η κατανομή του ΑΕΠ παγκοσμίως το 2030 εκτιμάται ότι θα είναι ως εξής: Ασία - Ειρηνικός 52% (από 44% τώρα), Αμερική 19% (από 23%), Ευρώπη 16% (από 21%), Αφρική 6%, Μέση Ανατολή 5%.

ΤO 2050 πρώτη οικονομία θα είναι η Κίνα με ΑΕΠ περίπου 59 τρισ. δολάρια, δεύτερη η Ινδία με 44 τρισ. και τρίτες οι ΗΠΑ με 34 τρισ., ακολουθούμενες από την Ινδονησία με 10 τρισ. και θα έπονται Βραζιλία, Ρωσία, Μεξικό, Ιαπωνία, με τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες να κάνουν την εμφάνισή τους από την ένατη θέση και μετά και με μόλις επτά μεταξύ των 32... Κράτη όπως η Νιγηρία, το Βιετνάμ, το Μπαγκλαντές, οι Φιλιππίνες, η Ταϊλάνδη, η Κολομβία θα ξεπερνούν σημερινά δυτικά. Αυτό που συμβαίνει τώρα στο πολιτικό και κοινωνικό πεδίο στην Ευρώπη και στον κόσμο θα έπρεπε να χτυπά καμπάνες. Η Γαλλία βρίσκεται σε παρατεταμένη πολιτική αστάθεια στα όρια της εσωτερικής κατάρρευσης με τη Λεπέν ante portas. Η Βρετανία δεν μπορεί να συνέλθει από τις οικονομικές συνέπειες του BREXIT και έχει βρεθεί με Ινδό πρωθυπουργό (παρεμπιπτόντως, πολύ καλύτερος από τους προηγούμενους και πιο «Βρετανός»), Πακιστανό πρωθυπουργό στη Σκωτία ο οποίος προωθεί την ανεξαρτητοποίησή της από τη Βρετανία και Πακιστανό δήμαρχο Λονδίνου εδώ και χρόνια. Η Πολωνία αναδεικνύεται σε ισχυρή στρατιωτική και οικονομική δύναμη στην Ευρώπη, η Γερμανία επανεξοπλίζεται, η Ιαπωνία θέλει να γίνει πυρηνική δύναμη για να αντιμετωπίσει την Κίνα, τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα. Οι χώρες του Κόλπου αυτονομούνται από την αμερικανική επιρροή και αποκτούν κοινό βηματισμό με Κίνα και Ρωσία, η Σαουδική Αραβία προσεγγίζει το Ιράν με μεσολάβηση της Κίνας, η οποία εν τω μεταξύ τις πετρελαϊκές συναλλαγές της σε γουάν θα τις εξοφλεί σε χρυσό για να δώσει κίνητρο και να παρακάμψει το πετροδολάριο.

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ βρίσκεται σε άνευ προηγουμένου πολιτική ρευστότητα στα όρια της αποσταθεροποίησης, με ό,τι σημαίνει αυτό για την ασφάλειά του. Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τα πάντα στο οικονομικό, εργασιακό, στρατιωτικό, κοινωνικό πεδίο, σε βαθμό που οι ίδιοι οι μεγιστάνες των τεχνολογικών εταιρειών που πρωτοπορούν να προειδοποιούν ότι χρειάζεται έλεγχος όπως στα πυρηνικά. Και πολλά άλλα ων ουκ έστι αριθμός. Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Για να θέσουμε κάποια απλά ερωτήματα. Εμείς έχουμε συνειδητοποιήσει τι γίνεται; Προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό τον καινούργιο κόσμο; Έχουμε τις προϋποθέσεις; Εδώ απαντούμε «ναι, τις έχουμε». Θα τις αξιοποιήσουμε; Η απάντηση είναι δική μας. Έχουμε και κάτι εκλογές μπροστά.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής