Η επίσκεψη του Αμερικανού πρώην προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, στην Αθήνα και η ομιλία του για τη Δημοκρατία έχει ισχυρά στοιχεία σημειολογίας και κάποια στοιχεία deja vu. Είχε ξανάρθει τον Νοέμβριο του 2016 ως απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ στην τελευταία περιοδεία του, την οποία έκλεισε στην Αθήνα και πάλι τότε με ομιλία του για τη Δημοκρατία, σε μια κίνηση με μάλλον προφανείς συμβολισμούς καθότι την εκφώνησε στην κοιτίδα της. Έτσι έκλεισε τον κύκλο του στο ύπατο αξίωμα της υπερδύναμης έπειτα από δύο θητείες.

Στην προχθεσινή ομιλία του το επιβεβαίωσε: η επιλογή του ήταν συνειδητή: «Υπάρχει λόγος που είχα δώσει την τελευταία μου επίσημη ομιλία εδώ στην Αθήνα. Γιατί σκέφτομαι τι με παρακίνησε να ασχοληθώ με τα κοινά... ήταν η έμπνευση που είχα αντλήσει από κινήματα σε όλο τον κόσμο στα οποία οι απλοί άνθρωποι επέμεναν ότι έπρεπε να έχουν λόγο στο πώς κυβερνώνται. Και ότι, αν δεσμευόμασταν σε μορφές διοίκησης που αναγνώριζαν την αξία και την αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων, θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε τη φτώχεια, τις διακρίσεις και τις συγκρούσεις. Και αυτή η ιδέα ξεκίνησε εδώ».

Τότε, στην ομιλία του 2016, εδώ υπήρχε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε αναρριχηθεί στην εξουσία επί προεδρίας Ομπάμα στις ΗΠΑ. Τώρα, ήρθε σε μια άλλη κομβική συγκυρία. Λίγο πριν πέσουν οι τίτλοι τέλους για τον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα εξουσίας, στις αυριανές εκλογές. Η Δημοκρατία, την οποία ο Ομπάμα ορθώς χαρακτήρισε «σκληρή μορφή διακυβέρνησης», διότι όπως είπε «πρέπει να ζεις πλάι πλάι με κάποιον που έχει όχι μόνο διαφορετικές ιδέες από σένα αλλά, σε ορισμένες περιπτώσεις, μια εντελώς αντίθετη κοσμοθεωρία», είναι σκληρή και για πολλούς επιπλέον λόγους: Κάνει λάθη, τα οποία ενίοτε πληρώνει ακριβά, καθώς αναλόγως της συγκυρίας και του επιπέδου των πολιτών είναι ευάλωτη σε δημαγωγούς, γιατί την ανεκτικότητά της την εκμεταλλεύονται οι εχθροί της για να την υπονομεύσουν.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της είναι ότι, όταν αντιληφθεί τα λάθη της, τα διορθώνει επίσης με σκληρό τρόπο. Η επίσκεψη Ομπάμα συμπίπτει με μια τέτοια διόρθωση. Η Δημοκρατία η οποία έδωσε τρεις ευκαιρίες στον ΣΥΡΙΖΑ, δύο ως κυβέρνηση και μία ως αξιωματική αντιπολίτευση, αποφάσισε να διορθώσει το λάθος της. Με σκληρό τρόπο, ακριβώς επειδή εξαπατήθηκε.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 24/6