Τώρα που έχουμε κυβέρνηση και μάλιστα ισχυρή και υπουργείο Εξωτερικών με κανονική και πλήρη σύνθεση, υπάρχει μία σοβαρή εκκρεμότητα που πρέπει να διευθετήσουμε. Τη συνεχιζόμενη κράτηση του ομογενούς εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη από το καθεστώς Ράμα στην Αλβανία.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να χωνέψει ότι, παρόλο που έριξε προσωπικά όλο του το βάρος για να αποτρέψει την εκλογή του Φρέντη Μπελέρη στη Χειμάρρα, απέτυχε. Ο Μπελέρης εξελέγη και αυτό αποτελεί κάρφο στο μάτι του βαθιά ανθέλληνα Ράμα και του μαφιόζικου κυκλώματος που ορέγεται τις ελληνικές ιδιοκτησίες σε όλη τη Βόρεια Ήπειρο. Τα κίνητρα του πολιτικο-μαφιόζικου κυκλώματος είναι διπλά. Το γεωπολιτικό, στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής εθνοκάθαρσης χαμηλής έντασης που εφαρμόζουν όλες οι αλβανικές κυβερνήσεις για να ξεριζώσουν τον βορειοηπειρωτικό ελληνισμό. Και το οικονομικό για να εκμεταλλευθούν τις ελληνικές περιουσίες.

ΤΟ αλβανικό καθεστώς με μια στημένη υπόθεση απήγγειλε ψευδείς κατηγορίες κατά του Μπελέρη, τον οποίο κρατά φυλακισμένο χωρίς να έχει γίνει δίκη και απορρίπτοντας τα αιτήματα αποφυλάκισης με τη γελοία δικαιολογία ότι είναι ύποπτος φυγής. Γνωρίζω τον Μπελέρη προσωπικά πολλά χρόνια και είναι ο τελευταίος ο οποίος θα σκεπτόταν να δραπετεύσει από μια τέτοια κατάσταση. Το αντίθετο. Δεν εξελέγη δήμαρχος για να την κοπανήσει. Αν οι Αλβανοί όντως πίστευαν ότι θα φύγει, θα τον άφηναν για να τον ξεφορτωθούν. Αλλά ξέρουν ότι θα μείνει, γι’ αυτό δεν τον αφήνουν.

Ο Ράμα κρατά φυλακισμένο τον Φρέντι για να μεθοδεύσει έκπτωση από το αξίωμα του δημάρχου. Του αρνήθηκαν ακόμα και να παραστεί με συνοδεία στην ορκωμοσία του δημοτικού συμβουλίου ως πρώτο βήμα για να επιτύχουν τον στόχο τους. Η αλβανική κυβέρνηση εμπαίζει και προκαλεί χυδαία την Ελλάδα, υπολογίζοντας ότι δεν θα έχει συνέπειες. Είναι στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης να τη διαψεύσει και να κάνει το μαφιόζικο καθεστώς να πονέσει και να καταλάβει ότι δεν μπορεί να παίζει με τη χώρα μας. Εργαλεία υπάρχουν. Η μη απάντηση δεν κάνει καλό στην εικόνα και τη φήμη της χώρας γενικώς. Ότι η Αλβανία τρίβεται στην ελληνική γκλίτσα είναι ευκαιρία για να αναθεωρήσει η Αθήνα συνολικά πολιτική και να απαιτήσει και να επιβάλει πλήρη και απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα της διεθνώς αναγνωρισμένης ελληνικής εθνικής μειονότητας στη Βόρεια Ήπειρο.

Ας είμαστε ειλικρινείς. Η υπόθεση Μπελέρη είναι θέμα τιμής για την Ελλάδα. Και ως τέτοιο πρέπει να απαντηθεί.