Έχουμε πει και γράψει πάρα πολλές φορές ότι τα δύο μεγάλα εργαστήρια πολέμου, της Ουκρανίας και της Γάζας, προσφέρονται για εξαγωγή συμπερασμάτων για όλα τα κράτη και τους στρατούς του πλανήτη. Ο πόλεμος άλλαξε και συνεχίζει να αλλάζει μπροστά στα μάτια μας με τρόπο που να είναι μη αναστρέψιμος. Ακόμα και οι πιο εξελιγμένες, πιο σύγχρονες, πιο προχωρημένες και πιο προσαρμοστικές ένοπλες δυνάμεις του κόσμου παρακολουθούν, αντλούν και ενσωματώνουν διδάγματα τα οποία σχεδόν καθημερινά βγαίνουν από τα πεδία των μαχών στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή.

Αυτό πρέπει να ισχύσει σε πολλαπλάσιο βαθμό και για εμάς, για αρκετούς επιπλέον λόγους. Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες η οποία είναι πολύ πιθανό κάποια στιγμή ακόμα και στο εγγύς μέλλον να κληθεί να πολεμήσει έναν πόλεμο σαν αυτόν που εξελίσσεται στα δύο προαναφερθέντα μέτωπα.

Μετά και την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ αυτό, η ανάγκη ταχείας ενσωμάτωσης συμπερασμάτων, εκτός από προφανής καθίσταται και υπαρξιακή . Οι σκηνές που είδαμε από τη συνδυασμένη επίθεση με μη επανδρωμένα, πυραύλους Κρουζ και βαλλιστικούς του Ιράν κατά του Ισραήλ θα μπορούσαν να είναι σκηνές από έναν μελλοντικό ελληνοτουρκικό πόλεμο. Η Τουρκία διαθέτει όλο το παραπάνω οπλοστάσιο, και μάλιστα σε πιο σύγχρονη και τεχνολογικά εξελιγμένη μορφή και σε μεγάλους αριθμούς. Για να το πούμε απλά, ωμά, αυτό θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα στην πρώτη φάση της τουρκικής επίθεσης πριν ακολουθήσουν τα υπόλοιπα. Το τι πρέπει να κάνουμε είναι περισσότερο από σαφές. Αυτό που δεν πρέπει να κάνουμε είναι να μείνουμε στα λόγια και να λέμε απλά ότι κατανοούμε τι γίνεται εκεί και τι πρέπει να γίνει εδώ.

Χθες ο υπουργός Έθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, δήλωσε ότι ήδη έχει δρομολογηθεί η δημιουργία ενός αντιαεροπορικού και αντιβαλλιστικού θόλου σαν αυτόν του Ισραήλ. Η δήλωση είναι σωστή, περιγράφει ένα από αυτά που πρέπει να γίνουν και οφείλει να γίνει πράξη το ταχύτερο δυνατόν. Με τον πόλεμο δεν δίνεις ραντεβού, εκτός και αν είσαι εσύ αυτός που θα τον κάνει. Και επειδή η Ελλάδα, μάλλον, δεν είναι αυτή που θα ξεκινήσει έναν πόλεμο με την Τουρκία, αλλά αυτή η απόφαση εναπόκειται στη γείτονα, η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να απαντήσει σε κάθε σενάριο, και μάλιστα λίγο πριν αυτά αρχίσουν να εξελίσσονται, και ο νοών νοείτω.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή