Η χθεσινή μέρα ήταν πυκνή από εξελίξεις σχετικά με το Ισραήλ και τον πόλεμο στη Γάζα. Τρία ευρωπαϊκά κράτη, η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Ισπανία, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος.

Επειδή κράτος οριοθετημένο δεν υπάρχει, η ανακοίνωση αυτή έχει περισσότερο την έννοια της υπογράμμισης της διπλωματικής θέσης υπέρ της λύσης των δύο κρατών. Τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη είναι υπέρ αυτής της θέσης, αλλά ο χρόνος στον οποίο γίνεται η κίνηση των τριών ισοδυναμεί με καθαρή διπλωματική παρέμβαση κατά του Ισραήλ.

Στον απόηχο δε της κίνησης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να προχωρήσει στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, από έναν εισαγγελέα το βιογραφικό του οποίου έχει ενδιαφέρον και θα ασχοληθούμε σε άλλο άρθρο, το κλίμα διπλωματικά φορτίζεται περισσότερο και περιπλέκεται.

Εν τω μεταξύ υπήρξε μία άλλη σχετιζόμενη εξέλιξη, η οποία αφορά εμάς και συγκεκριμένα την Κύπρο. Η Παλαιστινιακή Αρχή σε ανακοίνωσή της, με την οποία χαιρετίζει την προαναφερθείσα διπλωματική κίνηση, παραθέτει μία σειρά κρατών που έχουν διπλωματικές σχέσεις μαζί της.

Εκεί λοιπόν αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία ως «Ελληνική Διοίκηση της Νοτίου Κύπρου», όπως δηλαδή την αποκαλεί η Τουρκία, η οποία δεν αναγνωρίζει την Κύπρο.

Με τον Ερντογάν να έχει αναλάβει τον ρόλο του «πατερούλη» των Παλαιστινίων και του σφοδρού πολέμιου του Ισραήλ για να βάλει πόδι στη Γάζα, το ολίσθημα των Παλαιστινίων έχει την εξήγησή του. Καλό είναι που γίνονται αυτά για να θυμόμαστε ποιος είναι ποιος και ποιος είναι με ποιον. Διότι ορισμένοι υψώνουν την παλαιστινιακή σημαία χωρίς να έχουν ιδέα για τις διαχρονικές θέσεις των Παλαιστινίων έναντι της Ελλάδος -η οποία τους έχει στηρίξει όσο ελάχιστα κράτη- και έχουν κάνει τα τραπεζομάντιλα του σπιτιού τους trendy αξεσουάρ όταν δεν έχουν πρόχειρη παλαιστινιακή μαντίλα.

Μετά τις αντιδράσεις η Παλαιστινιακή Αρχή διόρθωσε το κείμενο και αντικατέστησε το «Ελληνική Διοίκηση της Νοτίου Κύπρου» με το μεσοβέζικο «Κύπρος». Το «Κυπριακή Δημοκρατία» τούς κάθεται βαρύ, δεν τους βγαίνει. Να υπενθυμίσουμε τους πανηγυρισμούς των Παλαιστινίων όταν ο Ερντογάν μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τζαμί. Ο καθένας κοιτάει τα συμφέροντά του έτσι όπως τα αντιλαμβάνεται. Και αυτό πρέπει να το έχουμε υπ’ όψιν όλοι. Και αυτοί που κυκλοφορούν με καρό πετσέτες στο κεφάλι και νομίζουν ότι είν αι η μετενσάρκωση του Αραφάτ.