Τάδε έφη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την ομιλία του στο Φόρουμ Αρχηγών Γενικών Επιτελείων Εθνικής Αμυνας των βαλκανικών χωρών, που φιλοξενήθηκε στην Αθήνα.

Παρών και ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ. Προφανής αποδέκτης της προεδρικής επισήμανσης η Τουρκία. Ο κ. Παυλόπουλος πρόσθεσε ότι χρειάζεται επίσης «σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου».

Και πάλι σαφής η αναφορά στη γείτονα. Ο Πρόεδρος έχει δίκιο. Υπό την προϋπόθεση ότι η Αγκυρα ενδιαφέρεται για την «ευρωπαϊκή οικογένεια» και το «Διεθνές Δίκαιο».
Οσο και ο κροκόδειλος για τις αντιλόπες που περνούν το ποτάμι. Στον βαθμό που μπορεί να τις καταβροχθίσει.

Ενδιαφέρον είχαν και οι αναφορές του Ελληνα Α/ΓΕΕΘΑ ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, ο οποίος συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του. «Είναι σημαντικό ότι βρεθήκαμε σε αυτή τη χρονική στιγμή σε ένα τραπέζι διαλόγου. Δόθηκαν αμοιβαίες εξηγήσεις για την κατάσταση στην περιοχή και συμφωνήσαμε να έχουμε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας για την αποφυγή περαιτέρω ενεργειών που θα μπορούσαν να οξύνουν την κατάσταση».

Είναι βέβαιο ότι ο Τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ θα τις μεταφέρει στον Ερντογάν και αυτός θα συγκινηθεί από την ελληνική θέση για αποφυγή περιττής όξυνσης. Εξάλλου διάβασα διάφορα χαριτωμένα, ότι οι Τούρκοι σταμάτησαν τις παραβιάσεις αυτές τις ημέρες επειδή θα βρισκόταν στην Αθήνα ο Ακάρ. Οντως, αντί για παραβιάσεις, και σε μια επίδειξη καλών τρόπων, προτίμησαν κάτι πιο επίσημο ώστε να ταιριάζει με το κεντρικό ξενοδοχείο όπου πραγματοποιήθηκε η σύνοδος: Να εγκλωβίσουν το Καστελόριζο με άσκηση έρευνας και διάσωσης και να δεσμεύσουν ολόκληρο το Αιγαίο με άλλη άσκηση, ελέγχου ναυσιπλοΐας εμπορικών και αλιευτικών, ήτοι τη διενέργεια νηοψιών.

Ο Τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ προτού έρθει στην Αθήνα είχε επισκεφθεί τις ΗΠΑ στο πλαίσιο υψηλόβαθμης αποστολής προκειμένου να επιχειρηθεί ανατροπή της αμερικανικής απόφασης για τον εξοπλισμό των Κούρδων της Συρίας. Κίνηση που προκάλεσε οργή και σοκ στην Αγκυρα, για τον επιπλέον λόγο ότι εκδηλώθηκε λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν στην Ουάσιγκτον.

Η Τουρκία θεωρεί, όχι αδίκως, το κουρδικό YPG της Συρίας προέκταση του ΡΚΚ. Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση διαμορφώνεται κάπως σουρεάλ. Οι Τούρκοι βομβαρδίζουν τους Κούρδους του YPG, τους οποίους χαρακτηρίζουν «τρομοκράτες», αμερικανικές δυνάμεις όμως περιπολούν μαζί με μαχητές του YPG στα τουρκοσυριακά σύνορα λειτουργώντας ως «ασπίδα». Τώρα η Ουάσιγκτον αποφασίζει να τους εξοπλίσει κιόλας.

Οι Κούρδοι έχουν αποδείξει την αξία τους στο πεδίο της μάχης και οι Αμερικανοί τούς χρειάζονται στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους (και όχι μόνο), ιδιαίτερα στην επιχείρηση για την κατάληψη της Ράκκα, που είναι η de facto πρωτεύουσα των ισλαμιστών. Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ θεωρούν επισήμως το ΡΚΚ τρομοκρατική οργάνωση, αλλά το YPG το οποίο στηρίζουν και εξοπλίζουν είναι αδελφή οργάνωση με το ΡΚΚ. Μοιάζει λίγο με τρολάρισμα της Τουρκίας, αλλά είναι η πραγματικότητα. Ποιος μπορεί να διασφαλίσει ότι στον οπλισμό που θα δοθεί στους Κούρδους της Συρίας δεν θα έχουν πρόσβαση και οι Κούρδοι της Τουρκίας; Εξάλλου, από τη στιγμή που οι ίδιοι οι Τούρκοι καταγγέλλουν ότι το ΡΚΚ μπαινοβγαίνει από την Τουρκία στη Συρία και όταν βρίσκεται σε συριακό έδαφος «μετατρέπεται» σε YPG, λίγη σημασία έχει τι «καπέλο» θα φορούν οι Κούρδοι που θα απαντούν στις τουρκικές επιθέσεις χρησιμοποιώντας αμερικανικά όπλα.

Αν είχε χιούμορ ο Ελληνας Α/ΓΕΕΘΑ, θα ρωτούσε τον Τούρκο ομόλογό του αν γίνονται νηοψίες στα βουνά. Του Κουρδιστάν, ας πούμε.

Από την Ελευθερία του Τύπου