«Δεν θα είναι μεγάλη η απόκλιση έναντι του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Αν υπάρχει, όμως, θα πρέπει κάτι να κάνουμε, είμαστε δεσμευμένοι από το μνημόνιο».

Τάδε έφη ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών για το τι θα γίνει αν υπάρξει απόκλιση από το 3,5%. Η απάντηση είναι αυτονόητη: θα ληφθούν και άλλα μέτρα. Ό,τι θα γίνει και το 2019, το ’20, το ’21 και το ’22. Εκτός και αν κάποιος πιστεύει ότι θα έρθει η ανάπτυξη και το πλεόνασμα θα βγει από εκεί. Απλώς να διευκρινίσει αν θα έρθει πριν από τις μέλισσες, μετά ή μαζί.

Κι εγώ που νόμιζα ότι το 2018 θα βγούμε από το μνημόνιο, θα τελειώσει η επιτροπεία, θα ανακτήσουμε την εθνική κυριαρχία και θα το γιορτάσουμε με κάνα δημοψήφισμα για το πού θα φάμε τα λεφτά από την ανάπτυξη. Αν θα τα κάνουμε διορισμούς ή μπίρες. Κατά τη γνώμη μου, θα κερδίσει το πρώτο, διότι, αν διοριστείς, έχεις όλο τον χρόνο και τη διάθεση να πίνεις και μπίρες.

Δεν βάζω και το χέρι μου στη φωτιά, αλλά ψυλλιάζομαι ότι τα μέτρα για την τρύπα του 2018 θα τα πάρει άλλος. Είπαμε, οι Συριζαίοι θέλουν να κυβερνούν, αλλά δεν έχουν όλοι αυτοκτονικές τάσεις. Να πασάρεις τα μέτρα στον Μητσοτάκη, ας πούμε, να είσαι στην αντιπολίτευση καίγοντας την Αθήνα μέσω proxies και να ισχυρίζεσαι ότι, ενώ ήσουν έτοιμος να βγάλεις τη χώρα από το μνημόνιο, ήρθε η Δεξιά και παίρνει μέτρα, δεν είναι κακή ιδέα. Εδώ έχεις πει άλλα και σε πίστεψαν. Η εναλλακτική δεν είναι πολύ ελκυστική. Την περιγράφει κάπως το Reuters.

«Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει απελπισμένα να αποφύγει την ασφυκτική εποπτεία της Ελλάδας όταν ολοκληρωθεί το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, τον επόμενο Αύγουστο. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αυτό υποσχέθηκε. Αλλά το καλύτερο στο οποίο μπορεί να ελπίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι η Αθήνα να μεταφερθεί από μια "φυλακή υψίστης ασφαλείας" σε μια "αγροτική φυλακή" - και αυτό θα συμβεί μόνο εάν κάτσει φρόνιμα».

Και γιατί να αλλάξει φυλακή και να μην αλλάξει ρόλο; Είναι καλός σε αυτό. Ούτε «υψίστης ασφαλείας», ούτε «αγροτική». Απόδραση. Ο πρώτος είναι που θα επιχειρήσει να βάλει άλλον μέσα για επιταγές που υπέγραψε αυτός;