Η 24η Απριλίου είναι επίσημα αναγνωρισμένη ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ.

Κάθε χρόνο λοιπόν υπάρχουν επίσημες εκδηλώσεις μνήμης για την τουρκική πρακτική της εθνοκάθαρσης της περιόδου Κεμάλ, που ενδεχομένως φέρνει ένταση μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας. Φέτος, όμως, η Ημέρα Μνήμης κατέληξε δραματικά επιβαρυντική για τις προσπάθειες διόρθωσης των σχέσεων και του κλίματος μεταξύ των δύο «συμμάχων» στο ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, από την πλευρά του Λευκού Οίκου υπήρξε το εξής μήνυμα από τον πρόεδρο Μπάιντεν: «Στις 24 Απριλίου 1915 οι οθωμανικές Αρχές συνέλαβαν Αρμένιους διανοούμενους και ηγέτες της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη - ήταν η έναρξη μιας συστηματικής εκστρατείας βίας κατά της αρμενικής κοινότητας.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή περπάτησαν μέχρι θανάτου - μια τραγωδία που επηρέασε για πάντα γενιές αρμενικών οικογενειών. Καθώς ενώνουμε τα έθνη σε όλο τον κόσμο στη μνήμη αυτής της οδυνηρής ιστορίας, στοχαζόμαστε επίσης την ανθεκτικότητα και την αποφασιστικότητα του αρμενικού λαού. Τόσοι πολλοί από αυτούς που επέζησαν αναγκάστηκαν να ξεκινήσουν νέες ζωές σε νέες χώρες - συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Εδώ και σε όλο τον κόσμο, ο Αρμενικός Λαός έχει αντιμετωπίσει το κακό που προκαλεί το μίσος με ελπίδα. Ανοικοδόμησαν τις κοινότητές τους. Έθρεψαν τις οικογένειές τους και διατήρησαν τον πολιτισμό τους. Ενίσχυσαν το έθνος μας».

Και κατέληξε ο πρόεδρος Μπάιντεν: «Είπαν επίσης τις ιστορίες τους -και των προγόνων τους- για να θυμηθούν και να διασφαλίσουν ότι η Γενοκτονία, όπως αυτή που συνέβη πριν από 108 χρόνια, δεν θα επαναληφθεί ποτέ ξανά...». Όπως γίνεται άμεσα αντιληπτό, το μήνυμα της αμερικανικής ηγεσίας, αν και διατήρησε κάποια προσχήματα, είναι σαφές ως προς την πράξη Γενοκτονίας σε βάρος των Αρμενίων που εκτέλεσαν οι Τούρκοι. Κάτι που συνέβη λίγο αργότερα στους Έλληνες της Μικρασίας και του Πόντου.

Είναι ένα ιστορικό γεγονός που οι Τούρκοι δεν αποδέχονται ως τέτοιο και με μανία αντικρούουν τέτοιου τύπου καταγγελίες. Με αφορμή όμως το παραπάνω μήνυμα Μπάιντεν, διά στόματος μάλιστα του υπουργού των Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, σε πιο διπλωματική δηλαδή γλώσσα, επετέθησαν στην αμερικανική ηγεσία με απολύτως υποτιμητική γλώσσα, δείχνοντας ότι το «ρήγμα» στις σχέσεις εκτίμησης και εμπιστοσύνης μεταξύ Αμερικανών και Τούρκων, όσο και αν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσπαθεί, δεν θα κλείσει, και συμφωνίες όπως αυτή για τα F-16 πολύ δύσκολα θα διέλθουν της διαδρομής από τον Λευκό Οίκο στο Κογκρέσο. Συγκεκριμένα, η απάντηση του ΥΠΕΞ της Τουρκίας στις ΗΠΑ ήταν: «Ακόμα μία προσπάθεια πολιτικών τσαρλατάνων να διαστρεβλώσουν την ιστορία! Οι πολιτικά κατευθυνόμενες δηλώσεις δεν μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα. Όσοι επιμένουν επίτηδες στα λάθη τους προορίζονται να μείνουν στη μνήμη ως υποκριτές. Κανείς δεν θα τολμήσει να μας κάνει διάλεξη για την ιστορία μας», σημείωσε ο Τσαβούσογλου.

«Τσαρλατάνος ο Τζο Μπάιντεν;» το ερώτημα, και ζητήθηκε σχετικά η αντίδραση του Λευκού Οίκου και της αμερικανικής κυβέρνησης στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων. Η αμερικανική πλευρά έμεινε σιωπηλή, παραπέμποντας στην αρχική δήλωση για τα 108 χρόνια από τη Γενοκτονία. Αυτοί που πιστεύουν και στην Ελλάδα ότι μια αναστροφή της Τουρκίας προς την Δύση είναι απλώς μια εκλογική υπόθεση, σύντομα θα καταλάβουν ότι τα ζητήματα είναι πιο σύνθετα...

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 26/4