Σπάνια υπήρξε τόσο επίμονη αναμονή για την παρουσία πρωθυπουργού στη ΔΕΘ όσο φέτος. Μετά το ταραχώδες καλοκαίρι των πυρκαγιών και τον «Daniel» στην αρχή του φθινοπώρου, υπήρξε κλίμα αστάθειας στη σχέση εμπιστοσύνης και προσδοκιών μεταξύ πρωθυπουργού και πολιτών. Όλοι λοιπόν, ακόμη και αυτοί που δεν υποστήριξαν Νέα Δημοκρατία στις τελευταίες εθνικές εκλογές, περίμεναν τη δική του εμφάνιση και το πλάνο που θα ανακοίνωνε προκειμένου να προδιαγραφεί η συνέχεια σε εθνικό επίπεδο. Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, παρά την εμφανή κόπωση του μετά τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων παρουσιάσθηκε πολύ συγκροτημένος, πολύ αποφασισμένος και τελικά πολύ δραστικός στο τι πρέπει να γίνει για τη χώρα, αλλά και για την αναστροφή των αρνητικών δεδομένων που έχουν προκύψει τους τελευταίους δύο τρεις μήνες. Το σύνηθες είναι το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στη συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης, το μεσημέρι της Κυριακής. Στην παρούσα περίπτωση όμως και παρά το ενδιαφέρον σε πολλά ζητήματα, που απασχολούν την επικαιρότητα και δέσποζαν το προηγούμενο διάστημα στις εφημερίδες, τα μίντια και το διαδίκτυο, οι πλέον καθοριστικές παράμετροι της επόμενης ημέρας για την χώρα και την κυβέρνηση τέθηκαν από την ιστορικής σημασίας ομιλία του πρωθυπουργού. Εκεί ορίσθηκαν και προσδιορίστηκαν οι παράμετροι του νέου κράτους, της σχέσης επιχειρήσεων - Δημοσίου, του ελέγχου που θα γίνει πιο συγκροτημένος μεταξύ κεντρικής και περιφερειακής διοίκησης, η αναδιάρθρωση στην κοινωνική πολιτική όπου τα «αναχώματα» των pass θα δώσουν τη θέση τους σε πιο μόνιμα μέτρα.

Στην ομιλία του πρωθυπουργού εξαγγέλθηκαν και τα νέα δεδομένα σε σχέση με τη φοροδιαφυγή, την «μεγάλη κατάρα» της Ελλάδας, την ενίσχυση της δημόσιας ασφάλειας και των δομών της Αστυνομίας, κυρίως ο τρόπος που θα αντιμετωπισθεί η μεγάλη καταστροφή στη Θεσσαλία, με τη συγκρότηση ενός νέου Οργανισμού. Αξίζει να δούμε πώς ο κ. Μητσοτάκης όρισε τον φιλελευθερισμό σε σχέση με ένα νέο κρατισμό δημοσίου συμφέροντος. Τελικά, πώς ο πρωθυπουργός σε μια ομιλία προς το έθνος και όχι προς τους οπαδούς και τα στελέχη του κόμματος του επαναπροσδιόρισε την πολιτική του κυβερνητισμού. Αφήνοντας πίσω τα σύνδρομα του παρελθόντος και τα «φθηνά κόλπα» του παλαιοκομματισμού για το ισοζύγιο ευθυνών μηδενικού αθροίσματος. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός δημιούργησε μόνος του μια «γέφυρα» με τα όσα θα έλεγε την άλλη ημέρα στη συνέντευξη Τύπου, απαντώντας στα εύλογα ερωτήματα των δημοσιογράφων. Εκεί μίλησε για τον ανασχηματισμό, για τις ευρωεκλογές, για το αν ενδιαφέρεται για μια θέση στην Ευρώπη, εγκαταλείποντας την πρωθυπουργία στην Ελλάδα, για τις σχέσεις με την Τουρκία και τις προοπτικές του διμερούς διαλόγου. Αλλά το κύριο ήταν το βράδυ του Σαββάτου από το Βελλίδειο. Οι Έλληνες περίμεναν εναγωνίως να δουν αν έχουν πρωθυπουργό. Αν υπάρχουν διέξοδοι και διεργασία για την αντιμετώπιση των νέων αλλά και των παλαιών απειλών. Αν τελικά μπορούν να διατηρήσουν τις προσδοκίες που έχουν επενδυμένες στη σχέση εμπιστοσύνης με τον κ. Μητσοτάκη.

Η εικόνα, ο τόνος της ομιλίας, η ουσία και το περιεχόμενο των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού δεν ήταν μόνον στο «μέτρο» των δυσχερών περιστάσεων. Για μία ακόμη φορά ο κ. Μητσοτάκης, αφού με πραγματογνωμοσύνες, συσκέψεις και προβληματισμό αντιμετώπισε την αρνητική πραγματικότητα που έχει προκύψει, πήρε τις αποφάσεις του και ανακοίνωσε νόρμες και διαδικασίες σε ένα στρατηγικό πλάνο κυβερνητισμού, που ορίζει σαφώς τις ευθύνες των πολλών, τις υποχρεώσεις των ισχυρών και την αποστολή του ίδιου. Σήμερα, Δευτέρα, μετά την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, η χώρα έχει πάρει και πάλι μπροστά. Και αυτό είναι επιτυχία!

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 18/9