Οι εκλογές που δεν έγιναν
Η παρουσία της ελληνικής κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα στο Πεκίνο υπήρξε επιτυχημένη
Κατά γενική ομολογία, ακόμη και των πιο κακόπιστων, η παρουσία της ελληνικής κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα στο Πεκίνο υπήρξε απολύτως επιτυχημένη. Κρίσιμες συζητήσεις, συναντήσεις με κορυφαίους ηγέτες, θερμό κλίμα υποδοχής, υπογραφές σημαντικών συμφωνιών. Η Ελλάδα αρχίζει να επιδεικνύει όχι μόνο σταθερότητα στις επιλογές που προωθεί στη διπλωματία, τη διεθνή πολιτική και το πλέον πιεστικό τις επενδύσεις και την οικονομία, αλλά και μια σοβαρότητα στο πώς αντιμετωπίζει τυχόν εμπλοκές ή δυσάρεστες για τα συμφέροντά της αλλότριες πολιτικές.
Το νέο αυτό περιβάλλον που εκπέμπει η Αθήνα γίνεται όχι μόνον αντιληπτό, αλλά και πολύ ευνοϊκά αποδεκτό από τις ξένες κυβερνήσεις και διεθνείς δομές που δίδουν όλο και επιπλέον ευκαιρίες για συνεργασία και διέξοδο από το «σπιράλ θανάτου» και χρεοκοπίας στην Ελλάδα. Η Ελλάδα αρχίζει να ανακτά την αξιοπρέπειά της με χαρακτηρισμούς όπως «failed state» ή σενάρια «grexit» να έχουν χάσει τη δυναμική τους.
Η κατάσταση αυτή, σε κάποια επίπεδα δικαιολογημένα, στενοχωρεί τους ηγετικούς κύκλους της αντιπολίτευσης. Πολύ λογικά τα «ρετιρέ» της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι θα ήταν πολύ καλύτερα να βρίσκονταν στην ηγεσία της χώρας οι κεντρικές δυνάμεις του «ευρωπαϊκού τόξου» και όχι η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Θεωρούν ότι αν είχαν την ευκαιρία να διαχειρισθούν αυτοί και τα στελέχη τους τη διαδικασία εξόδου από τα μνημόνια και το «πέρασμα» της Ελλάδας στην επόμενη εποχή θα υπήρχε πολύ μεγαλύτερη εμπειρία χειρισμών, αξιοπιστία, ευρωπαϊκός κοσμοπολιτισμός, συμβατότητα με τα επενδυτικά funds και τους διεθνείς οικονομικούς και αναπτυξιακούς οργανισμούς τύπου ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας.
Εν τούτοις κάτι τέτοιο δεν προέκυψε παρά την υπερπροσπάθειά τους να προκαλέσουν εκλογές. Παρά την τεράστια, σχεδόν ασφυκτική για την κυβέρνηση, στήριξη που είχαν οι θέσεις τους από τα μίντια. Και πλέον πολύ δύσκολα στις παρούσες συνθήκες θα προκύψουν εκλογές. Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα και την έχει. Συνταγματικά άλλωστε δεν μπορούν να προκύψουν εκλογές. Η χώρα μπαίνει σε θετική περίοδο και θα χρειασθεί όλες τις δυνάμεις και τις απόψεις για να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, κάτι που αφορά σημαντικά και την αντιπολίτευση, ως προς τον δείκτη κυβερνητισμού της…