«Στα τσακίδια Eldorado και να μη στεριώσεις πουθενά» ήταν το μήνυμα που εσπευσμένα ανήρτησε στο διαδίκτυο ο σύμβουλος στρατηγικής του πρωθυπουργού Ν. Καρανίκας, αμέσως μετά την εκδήλωση της πρόθεσης αποχώρησης από την καναδική εταιρεία που εκμεταλλεύεται τα ορυχεία χρυσού στη Χαλκιδική.

Πού είναι το λάθος; Πρώτον, στη φρασεολογία της ανάρτησης. Παραπέμπει σε ατμόσφαιρα λαϊκού καφενείου. Δεύτερον, στην ελαφρότητα της επιλογής να γίνει μια τέτοια δήλωση σε άμεσους χρόνους, προεξοφλώντας το κλίμα που ακολούθησε στα media. Ελληνικά και διεθνή. Τρίτον -και κυριότερο-, ο αξιότιμος κ. Καρανίκας δεν τυγχάνει κάποιο στέλεχος του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ με έδρα την πλατεία Κουμουνδούρου. Αλλά επίσημος σύμβουλος στρατηγικής του πρωθυπουργού, με έδρα το Μέγαρο Μαξίμου στην οδό Ηρώδου του Αττικού. Η απόσταση που χωρίζει τα δύο σημεία αχανής. Όση η απόσταση που χωρίζει το μικρό κόμμα της αναθεωρητικής αριστεράς από τη διακυβέρνηση της χώρας.

Τι μας είπε ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας όλες τις προηγούμενες ημέρες; Δύο πράγματα: Το πρώτο ότι κύριο ενδιαφέρον για τη διακυβέρνηση είναι η δημιουργία θετικού και αξιόπιστου κλίματος για επενδύσεις. Το δεύτερο, απευθυνόμενος μάλιστα προς την αντιπολίτευση, ότι ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ, αυτός που διεκδικεί εθνική συναίνεση και αξιοπιστία για την ανάκαμψη, είναι «άλλο κόμμα» από τον ΣΥΡΙΖΑ των Αγανακτισμένων και του 2015. Όλα καλά. Αλλά ο κ. Καρανίκας με μία ανάρτησή του στο Facebook ακύρωσε τις πολύωρες τοποθετήσεις του κ. Τσίπρα. Τίθεται, επομένως, το ερώτημα: Ποιος έχει ισχύ πρωθυπουργού; Ο κ. Τσίπρας ή ο κ. Καρανίκας;

Επιπλέον, οι κυβερνητικοί κατηγορούν τη Νέα Δημοκρατία ότι μέσα από επαφές με την Eldorado, αλλά και το περιεχόμενο συνέντευξης του γενικού διευθύνοντος την Eldorado σε κυριακάτικη εφημερίδα, οργάνωσαν την αποδόμηση του θετικού κλίματος για τη χώρα που προέκυψε από την επίσκεψη Μακρόν και τη ΔΕΘ. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλεια δικαίου για τους επενδυτές και τα εθνικά συμφέροντα για τους Έλληνες. Μα τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να παραιτηθεί από τη διακυβέρνηση και να επιστρέψει στις «κομματικές αθλοπαιδιές» της Κουμουνδούρου, τις οποίες γνωρίζει τόσο καλά ο… ταλαντούχος κ. Καρανίκας.