Μπορεί λόγοι πολιτικής σκοπιμότητας να μην επιτρέπουν στον πρωθυπουργό να αποδεχτεί την παραίτηση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Γιατί ο Π. Κουρουμπλής προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Και σε μια περίοδο ζυμώσεων και εξελίξεων στην κεντροαριστερά, που θα έχει σαν αποτέλεσμα να γύρει είτε προς τη ΝΔ είτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ, εμβληματικά πρόσωπα όπως ο κ. Κουρουμπλής υπάρχει λόγος να διατηρήσουν το υπουργικό τους αξίωμα. Τέτοιου τύπου όμως σκοπιμότητες και μεθοδεύσεις δεν βοηθούν να γίνει αντιληπτό το κυβερνητικό έργο με τη δέουσα σοβαρότητα.

Στην προκειμένη περίπτωση, ο κ. Κουρουμπλής προχώρησε σε μια λάθος εκτίμηση και στη συνέχεια διαβεβαίωση. Ότι η διαρροή μαζούτ από το δεξαμενόπλοιο στη Σαλαμίνα και η πετρελαιοκηλίδα που δημιούργησε δεν θα απλωνόταν στον Σαρωνικό. Μάλιστα, ο κ. υπουργός δήλωνε πως έγινε ό,τι ήταν δυνατόν, χωρίς να χρησιμοποιηθούν χημικά για να μην επιβαρυνθεί το περιβάλλον, και ότι η πετρελαιοκηλίδα είχε ελεγχθεί εγκαίρως. Την ίδια σχεδόν στιγμή έγινε αντιληπτό διά γυμνού οφθαλμού ότι η πετρελαιοκηλίδα απλώθηκε αρχικά στην Πειραϊκή, στη συνέχεια στο Φάληρο και τελικά έφθασε στη Γλυφάδα. Ο κ. υπουργός, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι είχε κάποιον δόλο όταν προχωρούσε στις καθησυχαστικές εκτιμήσεις και δηλώσεις του -παρακολουθούσε άλλωστε τις εξελίξεις από το Λονδίνο, όπου παρίστατο σε σημαντικό ναυτιλιακό γεγονός-, έκανε λάθος. Ο Σαρωνικός μολύνθηκε. Το μαζούτ έχει βάψει μαύρη την περιώνυμη «αθηναϊκή Ριβιέρα». Κάποιος πρέπει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την όλη επιχείρηση. Αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος από τον κ. Κουρουμπλή.

Ο ίδιος ο υπουργός έθεσε στη διάθεση του πρωθυπουργού την παραίτησή του. Προτού ακόμη το θέσει ως ζήτημα η αξιωματική αντιπολίτευση. Ο κ. πρωθυπουργός θα έπρεπε να τη δεχτεί. Και το πολιτικό σύστημα εν συνόλω θα πρέπει να προβληματιστεί για το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις και οι πολιτικοί σύμβουλοί τους έχουν αναλάβει τις ευθύνες της διοίκησης. Η κομματικοποίηση του κράτους, που για δεκαετίες δεσπόζει στο πολιτειακό μας σύστημα, έχει ως αποτέλεσμα διευρυμένες πολιτικές ευθύνες. Άρα και παραιτήσεις. Και μάλιστα και σε αστοχίες άλλου τύπου, όπως η εμπλοκή στις Σκουριές ή η αδυναμία να εφαρμοστεί η αξιολόγηση στους δημοσίους υπαλλήλους. Διαφορετικά, υπάρχει σημαντικό έλλειμμα διακυβέρνησης…