Το ΔΝΤ δεν είναι πρόβλημα
Η εικόνα που επιθυμούν να στείλουν οι εμπειρογνώμονες του Ταμείου είναι θετική και καθησυχαστική.
Υπάρχει μια σύγχυση σε σχέση με το ΔΝΤ. Προβλέπει ως προαπαιτούμενο πρωτογενή πλεονάσματα 2,2% για την Ελλάδα για το 2018. Η συμφωνία την οποία «εκβιαστικά» έχει υπογράψει με την ευρωπαϊκή δομή η Ελλάδα για το 2018 προβλέπει πλεονάσματα της τάξης του παράλογου 3,5% του ΑΕΠ. Όταν το ΔΝΤ ανακοίνωσε προ ελαχίστων 24ώρων τις εκτιμήσεις του για την ελληνική οικονομία, έδειξε ανάπτυξη για το 2018 παραπάνω από αυτήν που προβλέπει ο ελληνικός προϋπολογισμός. Καθαρά αισιόδοξη πρόβλεψη, δηλαδή, από το ΔΝΤ.
Ταυτόχρονα, για τον διεθνή οργανισμό αρκεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2,2% αντί για 3,5% προκειμένου να κριθεί η πορεία της οικονομίας, σε σχέση με το υπέρογκο χρέος που έχει αναλάβει η Ελλάδα, βιώσιμη. Η εικόνα που επιθυμούν να στείλουν οι εμπειρογνώμονες του Ταμείου είναι θετική και καθησυχαστική. Κάτι που ενδιαφέρει πρωτίστως την Ελλάδα σε μια περίοδο κατά την οποία προσβλέπει σε ξένες επενδύσεις και έξοδο στις αγορές.
Στην Ελλάδα οι προβλέψεις έπειτα από μια σύντομη επεξεργασία μεταφράστηκαν από κομματικά γραφεία ή δημοσιογράφους-οικονομικούς αναλυτές ως «απειλή» για επιπλέον μέτρα της τάξης των 2,4 δισ. ευρώ που θα πρέπει να ληφθούν στο τέλος του 2018 ή στις αρχές του 2019. Προφανώς, όλοι αυτοί, με απολύτως ανεύθυνο και τυχοδιωκτικό τρόπο, επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα πανικού στην ήδη απαγορευτικά επιβαρυμένη ελληνική κοινωνία, αλλά και στην ίδια την κυβέρνηση. Στόχος να «φέρουν» τις εκλογές πιο κοντά, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα είναι υπέρ της Νέας Δημοκρατίας και εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ. Η προσέγγισή τους είναι απολύτως λάθος.
Η Ελλάδα στην παρούσα φάση χρειάζεται ενότητα, σταθερότητα, πειθαρχία, δημιουργική πολιτική συζήτηση στο επίπεδο της διακυβέρνησης. Στην προκειμένη περίπτωση, το ίδιο το ΔΝΤ με διευκρινιστική δήλωση διέψευσε αυτά τα σενάρια. Λαγκάρντ και Ρέγκλινγκ -ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης- μιλούν για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Αυτές μετά το μεταίχμιο της δεύτερης αξιολόγησης δεν αναφέρονται πλέον σε μείωση μισθών και συντάξεων. Έτσι, όσοι επενδύουν στην κοινωνική αναταραχή θα πρέπει να υπολογίζουν ότι, αν υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη, θα «καταστρέψει» και τους ίδιους…