Μια δολοφονία, η Παιονία και ο Νίμιτς
Η δολοφονία του εμβληματικού Σέρβου πολιτικού Όλιβερ Ιβάνοβιτς στον βόρειο τομέα της διχοτομημένης πόλης Μιτρόβιτσα στο Κόσσοβο το πρωί της Τρίτης, έρχεται να επιβεβαιώσει την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος για την ηγεσία των Σκοπίων να αναλώνεται στο ιδιότυπο χρόνιο μπρά ντε φερ με την Ελλάδα.
Οι εκκρεμότητες από τη δεκαετία του 1990 σε σύνορα και ως προς τον βαθμό συγκρότησης των νέων χωρών στην Βαλκανική θα πρέπει να λάβουν τέλος. Οι διεθνείς συνθήκες έχουν αλλάξει. Η εποχή των πειραματισμών των ιδρυμάτων του Τζ. Σόρος για απεθνικοποιημένες περιοχές «χωνευτήρια» σε κρίσιμα σταυροδρόμια του πλανήτη και η αναζήτηση του Βερολίνου για «ζωτικό χώρο» έχει ξεπερασθεί. Όπως και οι κυρίαρχες αντιλήψεις στο υπουργείο Εξωτερικών και τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ της μακράς περιόδου των Κλίντον και της συνέχειας αυτής επί προεδρίας του Μπ. Ομπάμα . Πρόκριμα στην εποχή του Ρεπουμπλικανού Ντ. Τράμπ έχουν τα συνεκτικά εθνικά κράτη και οι περιοχές επιρροής να έχουν σταθερά ιστορικά, κοινωνικά και οικονομικά ειδικά χαρακτηριστικά .
Δεν είναι καθόλου τυχαία άλλωστε η παρέμβαση σε σχέση με την τύχη των Σκοπίων από τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σ. Λαβρώφ . Η ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» επί της οποίας εδράζουν την βιωσιμότητα τους τα Σκόπια δεν αποτελεί παρά μια προσωρινή ονομασία για τη Μόσχα. Ανάλογα είναι και τα μηνύματα από την Ουάσιγκτον. Τι σημαίνει αυτό ; Στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία για το όνομα, τις εθνοτικές ταυτότητες και το erga omnes στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας η πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα υιοθετήσουν το νέο όνομα αντί του «Μακεδονία».
Τα προβλήματα ασφάλειας και δομής που συνεχίζονται είτε στο Κόσσοβο , είτε στα Σκόπια δείχνουν ότι θα λυθούν με πολύ συγκεκριμένο και οριστικό τρόπο. Για το Κόσσοβο ενδεχομένως με διχοτόμηση και διπλή ένταξη στην Σερβία και την Αλβανία αντίστοιχα. Στην FYROM είτε με την ένταξη ως ενιαίου κράτους στο ΝΑΤΟ , είτε με πολυδιάσπαση στα τέσσερα , άρα και πάλι στο μέγιστο μέρος με ένταξη στο ΝΑΤΟ. Αφού η Βουλγαρία , η Αλβανία και η Ελλάδα είναι μέλη του ΝΑΤΟ άρα και η όποια απορρόφηση εδαφών των Σκοπίων από τις χώρες αυτές σημαίνει αυτόματη ένταξη στο ΝΑΤΟ. Μένει η περίπτωση μιας πολύ στενής ζώνης στο Κουμάνοβο, που μπορεί να προσκτηθεί από τη Σερβία , αλλά δεν ανατρέπει τον συσχετισμό.
Οι τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων Δημητρώφ πολύ έμπειρου στα ζητήματα που διαχειρίζεται περί μη ιστορικής αναφοράς στην Μακεδονία ως Ελληνικής, μάλλον περιπλέκει τα πράγματα. Επίσης ο κουρασμένος και ατυχής μεσολαβητής Μ. Νίμιτς από την πλευρά του ΟΗΕ προφανώς δεν εμπνέει αισιοδοξία για λύση. Τι μένει ; Κάτι απλό . Η Ελλάδα μπορεί να κάτσει στο τραπέζι και να συζητήσει στο επίπεδο Τσίπρα- Ζάετς από την αρχή ένα πράγματι ιστορικό όνομα για το γειτονικό κράτος. Παιονία ή Βαρντάσκα που εισηγείται και ο επικεφαλής των συγκυβερνώντων στην Ελλάδα ΑΝΕΛ. Δύο εθνότητες : Την Αλβανική και την Σλαβική . Και όλα αυτά στον «σκληρό πυρήνα» ενός συστατικού Συντάγματος για την FYROM, μη ανατρέψιμου για τον ΟΗΕ.
Μπορεί η διαπραγμάτευση να πετύχει . Μπορεί και όχι. Σε κάθε περίπτωση η FYROM θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ . Η διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα αλλάζει…