Η φετινή ακαδημαϊκή χρονιά σηματοδότησε την απόλυτη παρακμή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλες τις εκφάνσεις της. Αν ανατρέξει κανείς στα φετινά πεπραγμένα της κυβέρνησης, θα διαπιστώσει ότι όχι μόνο δεν καταγράφηκε ούτε ένα δείγμα προόδου στην Παιδεία, αλλά, ακόμα χειρότερα, οι κυβερνώντες δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν ούτε στις βασικές και αυτονόητες απαιτήσεις της θέσης και της ευθύνης που έχουν αναλάβει απέναντι στην κοινωνία.

Έχοντας επισκεφτεί όλα τα πανεπιστημιακά της χώρας, μπορώ με βεβαιότητα να διαπιστώσω ότι το συναίσθημα που μοιράζεται η ακαδημαϊκή κοινότητα και ειδικά οι φοιτητές είναι η πλήρης απογοήτευση: Η οπισθοδρομική νοοτροπία της χειρότερης κυβέρνησης της μεταπολίτευσης, έχει θέσει πολλά και ποικίλα εμπόδια στην πορεία της χώρας και των νέων προς το μέλλον.

Ζούμε ακόμα στην εποχή που, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, οι αριστερές μειοψηφίες εκμεταλλεύονται ανεξέλεγκτες το άσυλο και έχουν μετατρέψει την παραβατικότητα και την ανομία σε καθημερινότητα εντός των πανεπιστημίων. Η κοινωνική ειρήνη και η σωματική ακεραιότητα των φοιτητών βρίσκονται διαρκώς σε κίνδυνο.

Τα ταμεία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων είναι άδεια και τα ιδρύματα καλύπτουν οριακά τις στοιχειώδεις ανάγκες τους. Το αξιόλογο διδακτικό προσωπικό αδυνατεί να αναπτύξει τις τεράστιες δυνατότητές του, λόγω της έλλειψης επαρκών υλικοτεχνικών υποδομών και της αδράνειας της έρευνας. Μέσα σε αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση κάνει επίδειξη ιδεοληψίας και κοινωνικής αφασίας, αρνούμενη την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Ταυτόχρονα, προτάσεις, όπως η ίδρυση ξενόγλωσσων τμημάτων στην χώρα μας, έχουν ήδη πέσει στο κενό, ενώ το χάσμα ανάμεσα σε πανεπιστήμια και στην αγορά εργασίας ωθεί διαρκώς τα αδέρφια και τους φίλους μας να αναζητήσουν καλύτερη τύχη στο εξωτερικό.

Υπάρχει όμως και άλλο ένα συναίσθημα πέρα από την απογοήτευση που διακατέχει τη φοιτητική κοινότητα: Εκτός από απογοητευμένοι, οι φοιτητές αισθάνονται άλλο τόσο - ίσως και περισσότερο - εξοργισμένοι από το γεγονός ότι μια κυβέρνηση-κουρελού εμμένει στις καταστροφικές της θέσεις, χωρίς κανέναν διάλογο, ούτε καν προσχηματικό. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για την Παιδεία, αλλά για όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, την οποία η κυβέρνηση συνειδητά και ανεύθυνα καταστρέφει καθημερινά.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση ντροπής και κατάρρευσης, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ επιμένει να εκφράζει τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών, ακαδημαϊκά, κοινωνικά και πολιτικά. Και εξακολουθεί με πείσμα να μάχεται για το αυτονόητο, σεβόμενη το δημοκρατικό πλαίσιο. Σε μια εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υφαρπάξει και διαστρεβλώνει προκλητικά την λαϊκή βούληση, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ακούει, διαμορφώνει και πετυχαίνει να ακούγεται η πραγματική φωνή των φοιτητών, του πιο δυναμικού και ελπιδοφόρου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας.

Τι ζητούν οι φοιτητές σήμερα; Ζητούν όραμα, ζητούν ευκαιρίες, ζητούν προοπτική να μπορούν σύντομα να σταθούν με τις δικές τους δυνάμεις ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας των πολιτών. Και ξέρουν επίσης ότι ο δρόμος αυτός είναι ανηφορικός, το έχουν αποδεχτεί. Και βλέπουν ότι αυτή η κυβέρνηση τους φράζει το δρόμο εφαρμόζοντας, όπως είπαμε παραπάνω, ακριβώς τα αντίθετα από όσα ισχύουν σε όλα τα σύγχρονα κράτη της δύσης.

Οι φοιτητές επίσης βλέπουν ότι μόνο η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ με τις θέσεις και τιςπροτάσεις της απαιτεί από την κυβέρνηση να πράξει τα αυτονόητα και να εναρμονιστεί με την πραγματικότητα: Κατάργηση του ασύλου ανομίας, άμεση αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, ίδρυση ξενόγλωσσων τμημάτων, εκτενής αξιολόγηση, ενθάρρυνση των επενδύσεων στην παιδεία και ανάπτυξη της έρευνας στην παιδεία με σύμπραξη των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Αυτά είναι οι θέσεις της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και αυτά θέλει αποδεδειγμένα η πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Τα νοσηρά αυτά φαινόμενα που διαδραματίζονται την τελευταία τετραετία στην χώρα μας, μπορούν να εξαλειφθούν και θα εξαλειφθούν με την κορυφαία δημοκρατική διαδικασία, τις εκλογές που θα γίνουν τους επόμενους μήνες. Και είναι σημαντικό ότι η πρώτη χρονικά κάλπη θα είναι των φοιτητικών εκλογών, γιατί θα είναι ένα πρώτο δημοψήφισμα για την κατεύθυνση που θέλουν οι νέοι να έχει η χώρα. Θα είναι το σύνθημα ότι η ανοχή απέναντι στον ανεύθυνο λαϊκισμό που προσπαθεί να ορίσει το μέλλον μας τελείωσε.

Την Τετάρτη 10 Απριλίου οι φοιτητές, το πιο δυναμικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, θα δείξουν έμπρακτα, για ακόμα μια φορά, εμπιστοσύνη στις ιδέες και τις θέσεις της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ, επιβραβεύοντας τη συνέπεια, το όραμα, το πείσμα και τη μετριοπάθεια απέναντι στην οπισθοδρόμηση, τη χυδαιότητα, την ανευθυνότητα και τις ακραίες συμπεριφορές που πρεσβεύουν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δορυφόροι του στα πανεπιστήμια. Η νίκη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στις φοιτητικές εκλογές θα είναι η πρώτη μεγάλη νίκη του ορθολογισμού, των ίσων ευκαιριών και της αξιοκρατίας, κόντρα στον λαϊκισμό. Και το σύνθημα αυτό της νίκης, θα το δώσουν οι φοιτητές.

* Ο Μένιος Κορομηλάς είναι γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πανεπιστημίων