Λέξεις που ακούς, διαβάζεις, σκέφτεσαι, θυμάσαι, ξεστομίζεις, λέξεις που αγαπάς, μισείς, σε θυμώνουν, λέξεις, εκατομμύρια λέξεις, ο Σαρτρ τις λάτρεψε, έγραψε ολόκληρο βιβλίο για τις λέξεις. Λέξεις με ή άνευ σημασίας.

Εκλογές: Ξέρουμε από πριν τι θα συμβεί την επόμενη μέρα, ανεξαρτήτως αποτελέσματος: Θα βγουν όλοι νικητές και θα χάσουν όλοι οι άλλοι.

Κυβέρνηση: Ωραία λέξη με βαθιά και μεστή σημασία που σε γεμίζει δύναμη και αυτοπεποίθηση. Όταν είσαι κυβέρνηση.

Αντιπολίτευση: Εδώ παίζουμε με τα σύκα και με τη σκάφη. Σχεδόν πάντα τα σύκα λέγονται σκάφη και η σκάφη σύκα.

Ευθύνη: Ποιος την έχει; Πάντως, όχι εμείς. Σίγουρα οι άλλοι. Πάρ’ την εσύ. Όχι, εσύ πάρ’ την, εσύ…

Προεκλογική περίοδος: Λαμπρό και αχανές πεδίο ανάδειξης ταλέντων. Αν ήταν ταινία, θα λεγόταν «Το κυνήγι της χαμένης ψήφου».

Δημοσκόπηση: Εναλλακτικά ονομάζεται και «γκάλοπ», από τον Τζορτζ Γκάλοπ. Εξού και το άσμα: «Ο Γιώργος είναι πονηρός / κι αυτά που λέει μην τα τρως».

Συνεργασία: Αν η εργασία είναι το παν, η συνεργασία είναι το άπαν. Ενδείκνυται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, τελευταία και στην πολιτική. Όταν επιτυγχάνεται, συνήθως μένει το «συν» και ξεχνιέται η εργασία.

Συγκυβέρνηση: Όταν δεν έχουμε κυβέρνηση, αναγκαστικά έχουμε συγκυβέρνηση. Δεν σ’ αρέσει; Αδιάφορο. Θα την καταπιείς αμάσητη, θέλεις δεν θέλεις. Ας ψήφιζες αυτοδύναμο κόμμα - ποιος σου φταίει;

Άπλετο φως: Άπλετο, υπερβολικά πολύ, σχεδόν ζημιογόνο. Εξαιρετικά ενοχλητική, χιλιοειπωμένη έκφραση. Αν ήξερε το φως ότι θα ήταν ΠΑΝΤΑ άπλετο, θα σκοτείνιαζε.

Συλλαλητήριο: Όπου λαλούν πολλοί κοκόροι ή που θα γίνουν όλα ρημαδιό ή που θα ξυπνήσουν οι συνειδήσεις. Και οι κότες. Λαός: Με εμάς είσαι ή με τους άλλους; Διότι, αν δεν έχεις καταλάβει, εμείς είμαστε οι άλλοι. Σώσον, Κύριε…

Ευρωπαϊκή Ένωση: Ευρωπαϊκή, σίγουρα. Ένωση όμως;

Δημοκρατία: Γεννήθηκε στην Ελλάδα. Τελεία. Και παύλα.

Ακροδεξιά: Μαύρη ρόμπα με δύο μανίκια. Φοριέται κυρίως ξεκούμπωτη.

Κεντροαριστερά: Πουκάμισο που θέλουν όλοι, αλλά δεν φοράνε ποτέ και μυρίζει ναφθαλίνη.

Ρωσίδα κατάσκοπος: Ωραία, ψηλή, ξανθιά, με σπιρτόζικο βλέμμα και κινήσεις αιλουροειδούς. Τη βρίσκεις (τρόπος τού λέγειν…) σε διάφορες χώρες να καταστρώνει σχέδια, να κλέβει μυστικά, να σαγηνεύει τους πληροφοριοδότες. Στη δική μας χώρα, ασχολείται με το πλέξιμο.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 3/4