Ο ΣΥΡΙΖΑ, τεσσεράμισυ χρόνια στη εξουσία, και δεν κατάλαβε τρία βασικά πράγματα:
Πρώτον ότι απευθυνόταν σε μία κοινωνία, κατά βάσιν συντηρητική. Οι ακρότητες που δημιουργούν την εντύπωση ενός ψευδοπροοδευτισμού, προέρχονται από μειοψηφίες και δεν εκφράζουν το σύνολο της κοινωνίας.

Δεύτερον η άνοδός του με ταχύτητα κομήτη δεν οφειλόταν στο γεγονός ότι είχε πείσει την κοινωνία αυτή, τη συντηρητική, με τις θέσεις του. Ούτε βεβαίως η ελληνική κοινωνία έγινε από την μία μέρα στην άλλη...αριστερή. Με άλλα λόγια στην Κουμουνδούρου δεν κατάλαβαν ότι η ψήφος που τους ανέβασε στην εξουσία και στη συνέχεια τους διατήρησε, δίνοντας στον ΣΥΡΙΖΑ άλλη μία ευκαιρία τον Σεπτέμβριο του 2015 ήταν ψήφος τιμωρητική προς την ΝΔ.

Η βαρειά δε ήττα Τσίπρα στις ευρωεκλογές ήταν ομολογία της κοινωνίας ότι μετάνιωσε για την τιμωρητική ψήφο του 2015. Έτσι το ίδιο εύκολα που βρέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι το κόμμα, στο οποίο ο λαός του ανάθεσε την διακυβέρνηση, το ίδιο εύκολα κινδυνεύει να ξαναβρεθεί, με ποσοστά, για τα οποία θα αγωνίζεται για την επιβίωσή του, όπως στο παρελθόν.

Η κοινωνία το πρώτο μηνυμα το έστειλε. Και δεν είναι οι ...μάζες που δεν κατάλαβαν τα μέτρα της κυβέρνησης αλλά η κυβέρνηση που δεν κατάλαβε ότι ο ψεύτης τον πρώτο χρόνο χαίρεται. Η μεγαλόθυμη ελληνική κοινωνία τους άφησε να χαίρονται τέσσεράμισυ, καίτοι ψεύτες...
Τρίτον ήσαν πολλές οι προκλητικές ενέργειες στελεχών του κυβερνώντος κόμματος ή όσα περίεργα και προκλητικά εκστόμιζαν που απομάκρυναν την κοινωνία από το κόμμα αυτό.

Τέταρτον στον ΣΥΡΙΖΑ έζησαν με την ψευδαίσθηση ότι η κοινωνική ευαισθησία, γενικώς, εκφράζεται με ακραίους λαϊκισμούς της δεκαετίας του ΄80. Γι αυτό και στο ρεπερτόριό τους περιελήφθησαν και γραφικοί θεατρινισμοί.

Συμπέρασμα. Μπορεί να άργησε η αποκαθήλωση του ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα όμως που παραμένει είναι αν στπ Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου αντελήφθησαν πόσο προσωρινοί και περιστασιακοί ήσαν οι ψηφοφόροι τους. Που ακριβώς επειδή αποδείχθησαν περιστασιακοί δεν πρέπει να καταγράφονται ως υποστηρικτές του κ. Τσίπρα και της αδιευκρίνιστης αριστεράς που εκπροσωπεί...